Paralympiakultaa voittanut Matti Suur-Hamari häkeltyi: "Kyllähän tätä joutuu vielä sulattelemaan"

Pyeongchangin lumilautailukrossin paralympiakultaa juhlivan Matti Suur-Hamarin mukaan hänen voittoonsa tiivistyy viime vuosien ajalta paljon työtä ja hikeä, muttei kyyneliä.

– Aika ilolla on painettu viimeiset neljä vuotta menemään. Aika huikea meininki, että tänään paralympiakulta saatiin, Suur-Hamari sanoi MTV Sportille.

31-vuotias laskija korosti voittonsa olleen tiimityön tulosta.

– Viimeiset neljä vuotta on tehty huikeaa duunia tiimin kanssa. On ollut hieno valmennusryhmä ympärillä, kaikki managerit ja tukihenkilöt mukaan lukien.

"Oli kuin perunapellossa olisi laskenut"

Suur-Hamari sai Pyeongchangin finaalissa repäistyä loistolähdöllä vastustajaansa Yhdysvaltain Keith Gabeliin heti parin metrin kaulan. Gabelin kaaduttua pian lähdön jälkeen Suur-Hamari lasketteli rauhassa voittoon.

Suur-Hamarin mukaan pieneenkään herpaantumiseen ei ollut kuitenkaan varaa.

– Rata oli tosi huonossa kunnossa. Oli kuin perunapellossa olisi laskenut. Piti startista päästä keulille ja piti laskea tosi tarkasti loppuun asti. Ei auttanut ruveta yhtään tuulettelemaan aikaisemmin. Sitten kun pääsi maaliviivan yli, ote vähän herpaantui ja tuli pikkumuistutus siitä, että on aika pehmeät ja haastavat olosuhteet, Suur-Hamari naurahti lopun kaatumiselleen.

– Tänään saatiin kuitenkin game plan vietyä sillä lailla läpi, mitä valmennusryhmän kanssa suunniteltiin. Ykköspaikalla päivän päätteeksi. Aika mahtava meininki.

Suur-Hamari ei peitellyt häkeltyneisyyttään.

– Aika uskomattomalta tuntuu, että paralympiakultamitali tässä kaulassa roikkuu. Kyllähän tätä joutuu vielä sulattelemaan.

Miten voittoa juhlistetaan?

– Ensin varmaan mennään syömään jotain, kun ei ole tänään ihan hirveästi kerennyt syömään. Eiköhän tässä jonkinnäköiset mitalikahvit keitellä tiimin kanssa päivän päätteeksi, Suur-Hamari suunnitteli.

Suur-Hamarin paralympiaurakka jatkuu vielä perjantaina banked slalom -kisalla.

– Tänään nautitaan mitalista ja sitten ruvetaan pikkuhiljaa kääntämään katseet jo siihen tulevaan kisaan. Haalarit niskaan ja vedetään se vielä kunnialla läpi, Suur-Hamari summasi.

Suur-Hamari joutui vuonna 2009 moottoripyöräonnettomuuteen, ja hänen vasen jalkansa amputoitiin polven alapuolelta. Lumilautakrossissa sääriproteesi-luokassa kilpaileva Suur-Hamari oli neljä vuotta sitten Sothissa 11:s.

Lue myös:

    Uusimmat