Universal vetää musiikkisisältönsä pois TikTokista – näitä huippuartisteja ei enää kuulla somealustalla

Noin kolmasosaa maailman levytetystä musiikista hallinnoiva Universal Music on vetämässä musiikkisisältöjään pois TikTokista.

Universal Music on vetämässä miljoonia kappaleita pois TikTok-palvelun käytöstä, kertoo BBC. Päätös on seurausta maksuja koskeneiden neuvotteluiden kariutumisesta. 

Mikäli näin tapahtuu, se tarkoittaisi sitä, ettei TikTokissa voisi enää käyttää esimerkiksi Taylor Swiftin, The Weekndin tai Draken kappaleita. Universal pitää otteessaan oikeuksia myös muun muassa The Beatlesin, Aviciin, Billie Eilishin, Abbansekä Adelen musiikkiin, sekä hiljattain Saltburn-elokuvan ansiosta laajalti trendanneeseen Sophie Ellis-Bextorin  2000-luvun hittiin Murder on the Dancefloor

Suomessa Universalin kiinnittämiä artisteja ovat muun muassa Bess, Arppa, Jannika B, Isac Elliot, Olavi Uusivirta, Pyhimys sekä Robin Packalen

Universalin syytösten mukaan TikTok olisi toiminut "kiusaajan" tavoin ja kiinalainen somealusta haluaisi maksaa musiikin käytöstä murto-osan verrattuna siihen, mitä muut sosiaalisen median palvelut maksavat Universalin musiikkitarjonnan käytöstä. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun yhtiö on kieltämässä musiikkisisältöjensä käyttämistä tällä tavalla. 

Musiikkiyhtiöille, kuten Universalille, maksetaan rojalteja eli lisenssimaksuja jokaisesta striimauksesta sekä yksittäisestä käytöstä sosiaalisen median alustoilla. Warner Music, joka on kolmanneksi suurin musiikkiyhtiö maailmassa, uusi lisenssisopimuksensa TikTokin kanssa vuoden 2023 heinäkuussa. 

Universalin mukaan sen saamat tulot TikTokista muodostaisivat ainoastaan yhden prosentin osuuden sen koko liikevaihdosta, vaikka TikTokilla on yli miljardi käyttäjää maailmanlaajuisesti. Universal puolestaan hallinnoi noin kolmasosaa koko maailman musiikkituotannosta.  

Yhtiö julkaisi avoimen kirjeen artisteille sekä musiikintekijöille, jossa se syyttää TikTokia siitä, että se yrittää ratsastaa musiikintekijöiden työllä maksamatta siitä oikeudenmukaista hintaa. Yhtiö myös ilmaisee kirjeessä huolensa siitä, millaisia vaikutuksia tekoälyn käytöllä voi olla sekä artisteille että TikTokin käyttäjille. 

Tiedotteen mukaan Universal lopettaa musiikkisisältöjensä lisenssoinnin TikTokille sopimuksen päättyessä 31. tammikuuta. 

TikTok on vastannut tilanteen olevan harmillinen ja syyttää puolestaan Universal Musicia paikkansapitämättömistä väitteistä. 

– On surullista, että Universal Music Group on asettanut oman ahneutensa artistiensa ja musiikintekijöidensä intressien edelle, TikTokin tiedotteessa todetaan. 

– Huolimatta Universalin valheellista narratiivista ja retoriikasta, tosiasia on se, että he ovat päättäneet luopua reilusti yli miljardin käyttäjän alustan voimakkaasta tuesta, joka toimii heidän lahjakkuuksiensa ilmaisena mainos- ja löytövälineenä.

TikTokin omistaa kiinalainen ByteDance-yritys. 

Juttua muokattu 1.2. kello 9:34: Toisin kuin artikkelissa aiemmin kerrottiin, Coldplay ei kuulu Universal Musicin alaisuuteen, vaan Warner Musicin.

Lue myös:

    Uusimmat