Mainos

Tätä lyhennettä et halua nähdä puhelimessasi – tiedätkö mitä ruudulla näkyvät kirjaimet ja numerot tarkoittavat?

Mitä tarkoittaa G , H, 3G tai LTE? Tässä tulevat selitykset näille kirjaimille ja numeroille, joita näet joka päivä puhelimesi näytön ylälaidassa. Artikkelissa on hyödynnetty lähteenä Elisa Hubia.

G

Tätä lyhennettä et halua nähdä puhelimesi näytöllä, sillä se on lyhennetty muoto termistä GPRS, joka on puhelimien käyttämistä yhteystekniikoista hitain ja tekniikaltaan vanhin. Hitaasta nopeudesta johtuen GPRS-yhteys riittää käytännössä lähinnä esimerkiksi Whatsapp-viestien lähetykseen.

E

E on G:tä astetta verran parempi yhteys, mutta nopeusero on näiden kahden välillä kuitenkin melko pieni. E on lyhenne termistä EDGE. EDGE-yhteys ei myöskään riitä juuri Whatsappia raskaampien sovellusten pyörittämiseen.

3G

3G on luultavasti jokaiselle tuttu näky puhelimen ylälaidassa. 3G-yhteys on edellisiin verrattuna jo tuntuvasti nopeampi: yhteyden nopeus riittää yleensä nettisivujen selaamiseen ja musiikin kuunteluun nettiyhteyden yli.

H

H on 3G:stä hieman nopeampi versio. Lyhenne H tarkoittaa HSDPA-yhteyttä. Nopeusero näiden kahden välillä on kuitenkin melko pieni, joten raskaampi videontoisto saattaa vaatia kärsivällisyyttä.

4G/LTE

Ja nyt tullaan jo nykypäivään – 4G ja LTE tarkoittavat käytännössä samaa asiaa, ja ovatkin nopeudeltaan nykypäivänä käytännössä kaikkeen normaaliin nettikäyttöön riittävällä tasolla. 4G-nopeudet riittävät sujuvaan videotoistoon, suurien tiedostojen nopeaan lataamiseen ja myös esimerkiksi videopuheluihin.

4G+/LTE+

Tämä on 4G:stä tai LTE:stä astetta nopeampi versio, jota vain uudet puhelimet osaavat hyödyntää. Valtaosalle puhelinten käyttäjistä perinteinen 4G on kuitenkin nopeudeltaan aivan riittävä.

Lähde: Elisa.

***

2:16

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.