Tästä tunnistat pilaantuneen kalan kaupan tiskillä

Keittiömestari Sasu Laukkonen kertoo, mitä ulkoisia merkkejä kannattaa tutkiskella kalatiskillä, jos haluaa ostaa mahdollisimman tuoretta kalaa.

Kaupan kalatiskin tuore kala voi pahimmillaan seisoa myynnissä yli viikon. Helsingin Sanomien haastatteleman S-ryhmän valikoimajohtaja Ilkka Alarodun mukaan lohta voi olla myynnissä vielä kahdeksan päivää sen toimituksen jälkeen. Alarodun mukaan kala pysyy aivan hyvänä näin kauan.

Mutta mistä tavallinen pulliainen sitten tunnistaa, jos kala ei enää olekaan parhaimmillaan, vaan on jopa pilaantunut? Paras tunnusmerkki on keittiömestari Sasu Laukkosen mukaan tietysti kalan tuoksu.

– Kala on hyvää, jos se tuoksuu puhtaalle, vedelle ja merelle. Jos se kuhaa ja tuoksuu hedelmäiselle, niin kaikki on ok. Jos kalassa on vähänkin nenään pistävää, ammoniakkista hajua tai jos tuoksu on liian "kalaisa", niin siinä menee raja. Sama pätee äyriäisiin.

Tutkiskele kalan väriä ja silmiä

Tiskin edestä kalaa on vaikea päästä nuuhkimaan, mutta Laukkosen mukaan myös kalan ulkonäkö voi antaa vihjeitä sen tuoreudeesta.

– Pintapuolisesti kannattaa tutkia väriä - riippuu tietysti mikä kala on kyseessä. Jos se on lohi ja sen pinta on punainen, mutta vähän kuitenkin vaaleahko ja limainen, niin ei kannata ostaa.

Myös kalan kidukset ja silmät kertovat yllättävän paljon.

– Kaloissa on harvoin enää kiduksia, mikä on harmi. Se on nimittäin yksi hyvä tunnusmerkki tuoreudelle, että kalan kidukset ovat punaiset eivätkä harmaat. Silmät voivat hieman valehdella. Käytännössä tiskissä olevan kalan silmät pitäisi kuitenkin olla kirkkaat. Jos silmät ovat sameat, niin sitten pitäisi herätä kysymyksiä kalan tuoreudesta, Laukkonen summaa.

Lue myös:

Petra Kiiski, petra.kiiski@mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat