Ethän mennyt lankaan? Tukes muistuttaa, etteivät tällaiset tuotteet paranna syyhyä – "Pahimmillaan pahentaa sairauden tilaa"

Miksi syyhyvoiteiden teho on laskenut? 2:55
KATSO MYÖS: Miksi syyhyvoiteiden teho on laskenut?

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto muistuttaa, ettei kosmetiikkavalmisteilla voi parantaa syyhyä.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kertoo tiedotteessaan ilmoituksista, joita on tehty iholle levitettävistä, syyhypunkin hoitoon markkinoiduista kosmetiikkavalmisteista.

Tukes muistuttaa, että kosmetiikkavalmisteilla ei voi parantaa syyhyä tai häätää syyhypunkkia. Niinpä tällainen markkinointi on harhaanjohtavaa. 

Kosmetiikkaa ei saa markkinoida näin 

Tukesin kosmetiikkavalvonnassa on havaittu, että aika ajoin kosmetiikkaa markkinoidaan erilaisten iholla esiintyvien sairauksien hoitamiseen. Tukesin mukaan viime aikoina tällaisia tapauksia on tullut esille syyhyongelman yhteydessä. Voiteita on markkinoitu väittämillä, joiden mukaan ne häätäisivät syyhypunkkeja ja parantaisivat syyhyä.

– Tällaiset väittämät ovat virheellisiä. Kosmetiikalla ei voi parantaa syyhytartuntaa eikä estää syyhyn leviämistä muihin ihmisiin. Ihmisiä harhaanjohtavat markkinointiväittämät voivat viivästyttää hoitoon hakeutumista, sanoo Tukesin ylitarkastaja Anna Vuori tiedotteessa.

Vuori muistuttaa, ettei kosmetiikkaa saa yleensäkään markkinoida virheellisillä terveysväittämillä eikä minkään sairauden parantamiseen.

Kosmetiikkavalmisteita ei saa mainostaa sellaisilla teksteillä, nimillä, tavaramerkeillä, kuvilla tai merkeillä, jotka yhdistäisivät valmisteisiin sellaisia ominaisuuksia tai vaikutuksia, joita niillä ei ole. Markkinointiväittäminen tulee olla lainsäädännön mukaisia, totuuden- ja oikeudenmukaisia, rehellisiä sekä keskivertokuluttajalle ymmärrettäviä. Väitteiden tueksi pitää olla näyttöäkin. 

– Kosmetiikkavalmisteille ei saa luvata esimerkiksi sairautta parantavaa vaikutusta, joka voisi viivästyttää henkilön hakeutumista oikeaan hoitoon tai tutkimuksiin. Pahimmillaan kosmetiikan käyttö lääkevalmisteen tavoin voi pahentaa sairauden tilaa, Vuori varoittaa.

Lähde: Tukes

Lue myös:

    Uusimmat