Tästä syystä avoin suhde toimii

Voiko avoin suhde toimia? Seksibloggaaja Melissa Mäntylä vastaa yleisiin väitteisiin avoimesta suhteesta.

Melissa Mäntylä on seksibloggaaja, teologian opiskelija ja nuoriso-ohjaaja, joka suhtautuu positiivisesti polygamiaan. Näin Mäntylä vastaa väitteisiin avoimesta suhteesta.

Väite: Avoin suhde ei voi toimia

Tunnen itse monta paria, joilla avoin suhde toimii ja elän itsekin sellaisessa. Tunnen myös yhden kolmikon, joilla on yksi lapsi, ja kaikki sujuu niin hyvin kuin lapsiperheellä yleensä sujuu.

Voi myös olla, että avoimissa suhteissa elävät parit tuppaavat viettämään aikaa samanhenkisten eli muiden avoimissa suhteiden elävien kanssa. Näin suljetuissa suhteissa elävistä saattaa tuntua, että missään ei näe niitä, jotka ovat avoimessa suhteessa. Harmillisen usein avoimessa suhteessa olevat haluavat myös pitää asian salaisuutena, sillä yhteiskunta ei ole vielä täysin hyväksynyt tällaisia suhteita. Varsinkin pienillä paikkakunnilla tulee helposti supinaa ja ikäviä katseita.

Väite: On vaikeaa jakaa kumppani muiden kanssa. Ihminen haluaa olla jollekin se ykkönen.

Vaikka tahtoisikin olla jollekin se ykkönen, se ei estä kumppania pitämästä kakkosia ja kolmosia. Polyamorisissa suhteissa ajatellaan että kaikki kumppanit ovat samanarvoisia ja näin heitä myös kohdellaan tasa-arvoisesti.

Tietenkään avoin suhde ei sovi kaikille eikä kaikkiin elämäntilanteisiin. Tosin avioerotilastot ja ihmisten pettämisen yleisyys näyttävät, ettei monogamia oikeasti sovi suurelle osasta ihmisistä. On surullista jos pitkä ja toimiva suhde päätetään lopettaa riitaisesti jos sattuu tulemaan uusia ihastuksia matkan varrelle. Ihmisen biologialle on normaalia haluta useita kumppaneita elämänsä aikana.

Väite: Avoimista suhteista puuttuu syvempi tunne ja kiintymys

Rakkaus on asia, joka ei lopu jakamalla. Useita ihmisiä voi hyvin rakastaa samanaikaisesti ja se on tieteellisesti todistettu. Vaikka Maria olisi ollut naimisissa ja jakanut elämänsä ja lastensa kasvatuksen 20 vuotta Pekan kanssa, hän voi silti ihastua kolmekymppiseen Juhaan. Se on yhtä arvokasta, mutta erilaista rakkautta.

Usein avoimet ja polyamoriset suhteet ovat hyvinkin intensiivisiä ja kiintymyksellisiä, johtuen siitä, että tällaisissa suhteissa keskustellaan valtavan paljon omista haluista, tunteista ja mieltymyksistä. Täytyy olla erittäin hyvä luottamussuhde toiseen jotta pystyy aloittamaan avoimen suhteen, sellaiseen ei lähdetä heikolta pohjalta. Muuten koko homma saattaa kaatua mustasukkaisuuksiin ja kaikille osapuolille tulee paha mieli. Jos uskaltaa keskustella ykköspartnerinsa kanssa vaikkapa vastaantulevan naisen ulkonäöstä tai jopa harrastaa seksiä muiden ihmisten kanssa, siinä osoitetaan jo paljon luottamusta suhteen kestävyyttä kohtaan.

Väite: Kahta ihmistä ei voi rakastaa yhtä paljon

Avoimen suhteen etu on, että erilaisiin tarpeisiin on eri kumppanit. Kun ajattelee vaikka erittäin hyvää ystäväkolmikkoa, eihän siinäkään ole mitään rajoitteita sille, että ollaan kaikki ystäviä keskenään. Näin voi ihan hyvin rakastaa kahta ihmistä samaan aikaan ja yhtä paljon. Kuten aikaisemmin mainitsin, rakkaus ei lopu jakamalla, vaan lähinnä ongelmia syntyy ajankäytön kanssa.

Väite: Avoin suhde ei ole reilu

Ketään ei tule tietenkään pakottaa avoimeen suhteeseen vaan siinä kaikki osapuolet ovat vapaaehtoisesti. Jos rakkauden kohde ei pysty hyväksymään sitä, että toisella onkin monta kumppania, silloin ei tule yrittää muuttaa tilannetta vaan lähteä itse muille vesille. Aito rakkaus on tekoja ja välittämistä kanssaihmisiä kohtaan ja joskus raskaita valintoja. Polyamoria/avoin suhde ei ole mikään hetken mielijohde, kuten ei monogamiakaan, vaan usein pitkään mietitty päätös ja elämäntapa.

Lue myös:

AVA/Maarit Rasi

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat