Tässäkö Suomen pisin kakku? Ravintoloitsija: Teen vielä pidemmän curling-radan!

Tässä on Suomen pisin täytekakku 1:54

Töölössä on avattu entisöity Taivallahden kasarmikortteli. Ravintola Kaartin avajaisissa tarjoiltiin tiistaina 10-metristä jättikakkua.

– Sata kiloa tässä on tavaraa yhteensä. Metristä riittää sadalle, laskee ravintoloitsija Teemu Mattila, joka pitää tekelettään Suomen historian pisimpänä. 

Mattilan 10-metrisen kakun resepti (1000:lle hengelle)

Sokeri 20 kg

Kananmuna 14 kg

Vehnäjauho 20 kg

Vatkaa munat ja sokeri, lisää vehnäjauho ja paista 165 asteessa noin 30 minuuttia.

Leipurinkreemi:

Punainen maito 25 l

Keltuainen 6 kg

Sokeri 6 kg

Maizzena 2 kg

Voi. 1,5 kg

Vaniljatanko 20 kpl

Sekoita kaikki aineet ja lämmitä massa 84 °C ja jäähdytä.

Vatkaa joukkoon kermaa 10 litraa.

Sulata suklaata 10 kg ja lisää 2 litraa kuumaa kahvia.

Sekoita kaikki massat keskenään.

Leikkaa kakkupohja ja kostuta, laita omenamarmeladia väliin ja massaa päälle.

– Kakkutelinettä rakensimme kaksi päivää. Kakussa meni kokonainen päivä, kertoo Mattila.

Historiallinen funkkis-kohde

Entisöity Taivallahden kasarmikortteli on herännyt uuteen kukoistukseen. Museoviraston suojelukohteen tiloihin on avattu monipuolinen keskus. Yli 80-vuotias kortteli on kunnostettu ja entisen armeijan autokompanian ja sotilassoittokunnan tilalla toimii nyt Mattilan ravintolan lisäksi muun muassa parturi, kauppa ja kuntosali. 

- Tämä rakennettiin 1930-luvulla ja arkkitehti oli Martta Martikainen. Tämä on kaikkien funkkis-kasarmien äiti. Ja Martta teki miehille talon. Ja täällä ruokalassa oli aina tarjolla lämmin ateria, kehaisee insinööri Heikki Heikkonen, joka palveli kasarmilla vuosina 1963-1964.

Suomi-neidolla kaksi kättä

Heikkonen pitää kasarmin uutta elämää hellävaraisesti rakennettuna kokonaisuutena. Seinältä löytyy yhä seinän kokoinen maailman kartta – sellainen kuin se oli vuonna 1935. Esimerkiksi Suomi-neidolla on yhä kaksi kättä. 

– Muistoja on niin paljon. Tämä oli kotimme. Tulimme illalla ja lähdimme aamulla. Toiset pojat olivat kuorma-autojen kanssa liikenteessä, toiset kuljettivat henkilöitä ministereistä lähtien, Heikkonen sanoi. 

11 kuukauden kohdalla Heikkonen "tienasi päivässä jo toista markkaa". Perhekin oli jatkuvasti lähellä.

– Asuimme seuraavassa korttelissa. Ikkunat näkyivät tänne. Pystyin katsomaan käytävältä, milloin meillä mentiin nukkumaan, hymyilee Heikkonen.

Curling-rata pihamaalle

Kekseliäs ravintoloitsija aikoo tehdä jotain muutakin pitkää.

– Ajattelin tehdä tuohon pihaan curling-radan. Tilaa sellaiselle löytyy. Siitä tulee 15 metriä pitkä eli vähän pidempi kuin kakku, Mattila visioi ja toivoo pakkasia. 

Lue myös:

    Uusimmat