Nämä ovat kaikkien aikojen katastrofaalisimmat tietokonevirukset

Tietokonevirukset ovat teknologiamaailmassa tulleet valitettavan tutuiksi monelle.

Yksi maailman ensimmäisistä viruksista oli ns. Morris-mato, joka tarttui noin 6000 tietokoneeseen 25 vuotta sitten ja aiheutti samalla ennennäkemätöntä haittaa.

Mutta tämä oli vasta tietokonevirusten aikakauden alkua.

Teknologiasivusto Mashable kertoo tietoturvayhtiö Nortonin tietoihin perustuen kaikkien aikojen viidestä katastrofaalisimmasta viruksesta:

I LOVE YOU (2000)

Kyseessä oli viattoman oloinen sähköpostiviesti, jossa luki "I Love You". Kun utelias uhri avasi liitetiedoston, niin koneeseen tarttui haittaohjelma, joka tuhosi tiedostoja. Viruksen tarkoitus oli varastaa salasanoja. I Love You tarttui 500 000 koneeseen ja sen arvioidaan aiheuttaneen 15 miljardin dollarin vahingot.

CODE RED (2001)

Tietokonemato, joka käytti hyväksi Windows 2000- ja NT-koneissa olevaa haavoittuvuutta. Code Red ajoi alas verkkosivuja, mm. Valkoisen talon nettisivut. Myös monet virastot joutuivat tilapäisesti sulkemaan verkkosivujaan. Code Red saastutti noin miljoona konetta ja aiheutti arviolta 2,6 miljardin dollarin vahingot.

SOBIG.F (2003)

Kyseessä oli itseään monistava mato ja haittaominaisuutensa naamioinut Troijalainen haittaohjelma. Kun uhri avasi tartunnan sisältävän sähköpostin, niin Sobig.f alkoi metsästää uhrin sähköpostiosoitteita. Tämän jälkeen virus alkoi lähettää massiiviset määrät sähköposteja kaataen ja hidastaen tietoverkkojen toimintaa. Virus tarttui noin kahteen miljoonaan koneeseen ja aiheutti 37,1 miljardin dollarin vahingot.

SLAMMER (2003)

Nettimato, joka aiheutti palvelunestohyökkäyksiä ja hidasti merkittävästi netin liikennettä. Netissä levitessään viruksen koko tuplaantui 8,5 sekunnin välein. Se valitsi sattumanvaraisesti IP-osoitteita ja löysi vastustuskyvyttömiä kohteita. Slammerin uhreiksi joutui mm. Washingtonin 911 hätäpalvelu ja Ohiossa sijaitseva ydinvoimala. Slammer tartutti 200 000 konetta ja aiheutti 1,2 miljardin dollarin vahingot.

MYDOOM (2004)

Sähköpostin välityksellä liikkunut mato. Kun uhri avasi postin, niin haittakoodi latautui koneelle ja näpisti uhrin Outlook-osoitelistan. Näin Mydoom levisi nopeasti uhrin ystävien ja tuttavien sähköposteihin. Mydoom tarttui kahteen miljoonaan koneeseen ja aiheutti 38 miljardin dollarin vahingot.


 


Lue myös:

    Uusimmat