Tässä on juomien todellinen kuningas: Tekee hyvää keholle ja mielelle!

Fakta on tämä: tavallinen vesijohtovesi on edelleen juomien kruunamaton kuningas.

Seuraava näky työpöydän ääressä on monelle tuttu: tietokoneen näppäimistön viereltä löytyy päivän aikana useaan kertaan käytössä ollut kahvikuppi, pöydän nurkassa pyörii ehkä puolillaan oleva vesipullo ja muutamat tyhjät virvoitusjuomapullot ovat odotelleet jo hetken pullonpalautukseen kiikuttamista.

Näyssä ei sinänsä ole mitään väärää, mutta sen äärellä kannattaa pysähtyä tarkastelemaan omia juomatottumuksiaan: millä oikeastaan sammutamme janomme pitkin päivää?

Kraanavesi kerää pisteet kotiin

Jotta keho voisi mahdollisimman hyvin, ihmisen tulisi nauttia vettä ja muita juomia päivittäin keskimäärin 1,5–2 litraa ruuan lisäksi.

Napataankin ensimmäisenä käsittelyyn pöydällä pyörivä vesipullo, joka kerää pisteet heti kotiin: paras janonsammuttaja on edelleen tavallinen kraanasta tuleva vesi. Myös maustamaton vichy-vesi kelpaa.

Veden lisäksi päivittäiseen juomakavalkadiin kannattaa sisällyttää myös maitotuotteita, kuten rasvatonta maitoa, piimää sekä mastamatonta tai vähäsokerista jugurttia.

Muutama kahvikupillinen kelpaa

Kahvikuppikin selviää tarkastuksesta melkein puhtain paperein: kahvia ja teetä voi käyttää päivittäin sellaisenaan tai maidon kera, mutta janon sammuttaminen niillä tuskin kannattaa.

Kahvi ja tee kuivattavat elimistöä, joten vettä pitää muistaa kiskoa entistä enemmän. Sokerin ja rasvaisen maidon tai kerman lisääminen kahviin tai teehen lisää heti kalorimäärää, joten niitä ei suositella.

Kofeiinille herkkien ja raskaana olevien kannattaa rajoittaa kahvin juontia, ja alle 15-vuotiaille kahvia ja teetä ei suositella lainkaan.

Synkkä ei liialliselle virvoitusjuoman lipittämiselle

Virvoitusjuomapullot sen sijaan joutuvat mustalle listalle, etenkin jos niiden kasa pöydällä on mittava: lisättyä sokeria sisältävät tai happopitoiset virvoitusjuomat, mehut ja mehujuomat eivät kuulu jokapäiväiseen ruokavalioon.

Muista, että myös sokerittomissa kevytjuomissa piilee omat vaaransa: vaikka energiaa niissä ei juuri olekaan, ne sisältävät juuri hampaiden eroosiota aiheuttavia happoja. Huomio tulee kiinnittää myös markkinoille ilmestyneisiin makuvesiin, sillä ne sisältävät sitruuna-, omena- tai viinihappoa.

Opettele lukemaan pakkausmerkintöjä

Mikä sitten on paras tapa toteuttaa päivittäinen nesteytys?

Juomisessa kannattaisi pitää yllä säännöllinen rytmi, aivan kuten syömisessäkin. Hampaita kuluttavat sokeria tai happoja sisältävät juomat kannattaisi aina nauttia ruokailun yhteydessä. Syitä tähän on muutama: ensinnäkin ruoka vähentää niiden hampaita kuluttavaa vaikutusta, ja sokeri- ja happopitoisten juominen nauttiminen pysyy lapasessa, kun niitä nautitaan vain syödessä.

Kätevä taito on myös juomien pakkausmerkintöjen tiirailu. Niistä selviää, mitä juomat sisältävät, paljonko niissä on energiaa ja mitä käyttörajoituksia juomalla on.

Alkoholin nauttimisessa pitäisi aina muistaa kohtuus, eikä niiden kera kannata lähteä sammuttamaan janoaan – pahimmassa tapauksessa sammuu koko juoja, eikä vain jano.

Lähteet: Juomilla on väliä – harkitse, mitä juot. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan juomasuositukset lapsille ja nuorille, aikuisille sekä ikääntyneille, Ilona nro 3/11

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat