Tasavaltalaismielinen Sinn Fein matkalla historialliseen voittoon Pohjois-Irlannissa

Pohjois-Irlannissa tasavaltalaismielinen Sinn Fein -puolue on matkalla kohti historiallista voittoa Britannian paikallis- ja aluevaaleissa.

Sinn Fein on tarrannut kiinni suurimman puolueen asemaan, ja lauantaina Pohjois-Irlannin unionistipuolue DUP:n johtaja Jeffrey Donaldsonkin arvioi Sinn Feinin nousevan suurimmaksi puolueeksi.

Sinn Fein on sitoutunut järjestämään kansanäänestyksen Irlannin yhdistymisestä. Puolueen varapuheenjohtaja Michelle O'Neill kuvaili äänestyksen olevan "ratkaiseva hetki muutokselle", ja hän ennusti uutta aikakautta Pohjois-Irlannille.

O'Neill lupaili tarjoavansa johtajuutta, joka ottaa kaikki huomioon ja juhlii moninaisuutta. Lisäksi hän lupasi takaavansa oikeudet ja tasa-arvon muun muassa kaikille aiemmin syrjityille ja sivuutetuille.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan Suomen aikaa iltakahdeksan jälkeen Pohjois-Irlannin kaikkiaan 90 paikasta oli selvinnyt jo 81. DUP oli ehtinyt alkuiltaan nähden kiriä Sinn Feinin rinnalle.

Kärkikolmikossa Sinn Feinille kerrottiin menevän 23 paikkaa, DUP:lle 23 ja liittopuoleelle (Alliance) 17. Liittopuolue oli kasvattanut paikkasaldoaan yhdeksällä edellisvaaleihin nähden.

DUP vaatii muutoksia Brexitin jälkeiseen kauppasopimukseen

Donaldson painotti, ettei DUP suostu liittymään uuteen hallitukseen, ellei EU:n ja Britannian välistä Brexitin jälkeistä kauppasopimusta muuteta.

Hän vaati, että maan pääministeri Boris Johnson kunnioittaa sitoumuksiaan ja ryhtyy tarvittaviin toimiin Pohjois-Irlannin protokollan osalta. Protokollalla on ollut määrä ratkoa EU:n ja unionista eronneen Britannian rajakysymyksiä Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajalla.

DUP:n johtaja vaati hallitukselta muun muassa toimia Irlannin meriraja-alueen poistamiseksi.

Vaikka Sinn Fein pääsisi nimittämään Pohjois-Irlannin ensimmäisen ministerin, alueelle ei voida muodostaa hallitusta, jos DUP ei suostu ottamaan siihen osaa.

Donaldson vaati, että Pohjois-Irlannin hallitus pohjautuisi vakaille perustuksille.

–  Ja Pohjois-Irlannin protokollan pitkä varjo vahingoittaa talouttamme, se vahingoittaa poliittista tasapainoamme, hän jatkoi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja