Mainos

Avioliittolaki jakaa maailmaa - Venäjä torjuu adoptiot

Yhteensä 17 maata maailmassa on jo sallinut tasa-arvoisen avioliittolain. Näiden maiden joukossa ovat muun muassa kaikki Pohjoismaat - Suomea lukuun ottamatta.

Valtaosa samaa sukupuolta olevien avioliiton sallivista maista löytyy Euroopasta. Viimeisimpinä avioliitot ovat sallineet Luxemburg ja Iso-Britannia. Itä- ja Etelä-Euroopassa sen sijaan liittoja ei sallita. 


Venäjä ei anna lapsia adoptoitavaksi maihin, joissa samaa sukupuolta olevien avioliitto sallitaan. Thaimaa, Filippiinit ja Kiina eivät ota vastaan adoptiohakemuksia homopareilta. 

Monet maat – kuten Suomi – sallivat avioliiton tilalla rekisteröidyn parisuhteen tai muun vastaavan. Useissa maissa homopari voi myös adoptoida lapsen.

Adoptio kansanedustajien kynnyskysymys

Monet kansanedustajista pitävät adoptiota tasa-arvoisen avioliittolain kynnyskysymyksenä, sillä he eivät halua homoparien adoptoivan lapsia. Osa on myös vedonnut siihen, että heteroparien ulkomailta tapahtuva adoptio saattaisi vaikeutua, jos saman sukupuolen avioliitot sallittaisiin.

Kartalla punaisella merkityissä maissa homoseksuaalisuus on rikos, ja tummanpunaisissa se voi johtaa jopa kuolemantuomioon.

Käytännössä näin kävisikin Venäjältä tulevien lasten kohdalla. Venäjä ei anna lapsia adoptoitavaksi maihin, joissa homoliitot sallitaan. Vuonna 2013 Venäjältä adoptoitiin Pelastakaa Lapset ry:n kautta 15 lasta.

Maa muun muassa keskeytti jo prosessissa olleet adoptiot Ruotsin kanssa, kun länsinaapuri salli tasa-arvoisen avioliiton.

Muista adoptimaista Thaimaa, Filippiinit ja Kiina eivät ota vastaan adoptiohakemuksia homopareilta, mutta eivät puutu muiden maiden lainsäädäntöön.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.