Tarkkaile tukkaasi! Näin terveysongelmat näkyvät hiuksissa

Asiantuntijan mukaan hiukset ovat armoton mittari kehon hyvinvoinnille.


Dramaattisin esimerkki on viime syksyltä. Ikääntynyt mies hakeutui kosmetologille kaljuuntumisen ja finnien takia. Kummallisten näppylöiden vuoksi hänet ohjattiin HiusAkatemian hiustutkija Annikki Hagros-Kosken vastaanotolle, jonka hälytyskellot alkoivat heti soida.


– Näin heti hänen hiuksistaan, että hän ei ole terve, ja kehotin häntä hakeutumaan lääkäriin. Hän vakuutti voivansa hyvin ja olevansa itsekin lääketieteen ammattilainen, Hagros-Koski muistelee. Lopulta mies meni lääkäriin, mutta liian myöhään: syöpä oli ehtinyt levitä liiaksi.


Sairautta ei voi hiusten perusteella määritellä, mutta hiuksen kunto heijastaa kehon yleisempää olotilaa, Hagros-Koski toteaa. Terve keho tuottaa hyvinvoivia hiuksia, joten hiuspulmista kärsiviä asiakkaita ohjataan hiustutkijan tuolista usein lääkärin vastaanotolle.

Tässä muutamia oireita, jotka voivat olla merkki muistakin terveysongelmista.


Hiusten katkeilu


Kun hiuksen tai ihokarvan nyppäisee pois, se sattuu. Syy on hiusjuurta kiertävässä, hermojen täyttämässä sidekudoksessa. Stressi saa tämän sidekudoksen supistelemaan, joka taas aiheuttaa hiuksen tyveen pieniä haavaumia. Kun hius kasvaa, se on sitten alttiimpi katkeilemaan, Hiusten katkeilu kertoo kehon stressitilasta, oli syy sitten psyykkinen tai fyysinen, Hagros-Koski selventää.


Kuivat, kiillottomat hiukset


Saathan tarpeeksi vettä ja rasvoja kehoosi? Kehon kuivuminen ja liian rasvaton ruokavalio näkyy heti hiuksissa. Hiuksista 10–15 prosenttia on vettä, ja rasvaakin on 3-6 prosenttia. Syy kuivahtaneisiin kutreihin voi piillä myös hiusten liiallisessa käsittelyssä tai föönaamisen ja auringon aiheuttamissa lämpövaurioissa.

Myös D3-vitamiinin puute aiheuttaa talirauhasten surkastumista ja siten hiuspohjan ja ihon kuivumista sekä heikentään hiusten ravinnonsaantia. Hiukset kuivuvat ja muuttuvat hennomiksi sekä alkavat haurastua.


Hiusten lähtö


Hiusten lähtöä voivat selittää monet haittatekijät, myös sairaudet. Hagros-Kosken mukaan hiustenlähtö kertoo koko kehon ongelmista. Esimerkiksi suolisto-ongelmat näkyvät lopulta hiuksissa niiden solutuotannon kärsimisenä, joka johtaa vähitellen hiustenlähtöön. Myös stressi ja hormonimuutokset voivat aiheuttaa hiusten lähtöä.


Kaksihaaraiset


Hius ei ole yhtenäistä rihmaa, vaan koostuu monisäikeisistä, köysimäisistä punoksista, joita rasvamainen aines sitoo. Liian rasvaton ruokavalio, nesteiden puute ja esimerkiksi lämpövauriot näkyvät hiusten latvoissa kaksihaaraisina.


Harmaantuminen


Ennen aikainen harmaantuminen voi Hagros-Kosken mukaan selittyä hiuksille tarpeellisten ravinteiden ja hivenaineiden puutteina. Pigmentintuotanto kaipaa mangaania, B5-vitamiinia, kuparia, foolihappoa, kalsiumia, magnesiumia ja D-vitamiinia.


Kaljuuntuminen


Miestyyppisen kaljuuntumisen syy on dihydrotestosteronin vaikutus hiustuppiin. Kaljuuntumisen taustalla voi Hagros-Kosken mukaan piillä kehon tulehdustila. Miesten kaljuuntumisen ja eturauhassyövän välistä yhteyttä tutkitaan.

Näin terveysongelmat näkyvät hiusjuurissa – katso kuvat!


Hiusjuuressa terveysongelmat näkyvät vielä paremmin kuin itse hiuksessa. Katso kuvat:

Gallerian kuvat: HiusAkatemia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja