Tarkastusvaliokunnan puheenjohtaja: Nordean toiminta vähintäänkin moraalitonta

Eduskunnan tarkastusvaliokunta selvittää kansainvälisen veronkierron ja veroparatiisien käyttöä.

Valiokunta aikoo kuulla muun muassa alan asiantuntijoita ja Suomessa toimivia rahoituslaitosten edustajia.

Tarkastusvaliokunta on aiemmin arvioinut kansainvälisestä veronkierrosta aiheutuvia veronmenetyksiä vuosina 2011 ja 2015.

Panama-paljastusten myötä myös eduskunnan talousvaliokunta aikoo arvioida kevään aikana harmaan talouden torjunnan etenemistä.

Nordea saanee kutsun myös talousvaliokuntaan

Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) uskoo, että valiokunta kutsuu Nordean edustajan kuultavaksi kevään aikana.  

Valiokunta keskusteli niin sanotuista Panama-papereista kokouksessaan torstaina. 

Turunen ei täysin niele finanssikonsernin selitystä, jonka mukaan aloite offshore-yhtiöiden perustamiseen on tullut aina asiakkailta.  

-Jos siellä on satoja yrityksiä, joille on näitä offshore-yhtiöitä perustettu, ei ole ihan helppo uskoa, että siihen on ryhdytty vain asiakkaan pyynnöstä. Vai onko se ollut yksi pankkipalvelu, jota on tarjottu?  

Turunen huomauttaa, että vaikka toiminta ei olisi ollut laitonta, on se ollut vähintään moraalitonta.  

Ylen MOT-ohjelman mukaan Nordean Luxemburgin-yksikkö olisi vuosina 2004-2014 perustanut asiakkailleen lähes 400 veroparatiisiyhtiötä Panamaan ja Brittiläisille Neitsytsaarille.  

-Emme kuitenkaan halua toimia tuomioistuimena, vaan selvitämme enemmänkin, mistä on kysymys ja onko lainsäädäntöä tarpeen muuttaa, Turunen sanoo.    

Lue myös:

    Uusimmat