Tarkastele kovinta kärkeä: Nämä maat panostavat eniten puolustukseensa

Maailman maista suurimman siivun bruttokansantuotteestaan puolustusvoimiin käyttää Oman. Lähi-idän maa kulutti puolustukseen vuonna 2014 peräti 11,76 prosenttia bkt:stään.

Suhteessa toiseksi suurin puolustusbudjetti oli taas Saudi-Arabialla, jonka budjetti on 10,82 prosenttia maan bruttokansantuotteesta.

Katso kartasta, kuinka paljon eri maat kuluttavat puolustusmenoihinsa. Maat ovat sitä tummempia, mitä suuremman osuuden bkt:stä maa kuluttaa puolustukseen. Valkoisten maiden viimeisimpiä lukuja ei ole tiedossa.

Tarkempaa tietoa maan sotilasbudjetin kehittymisestä saat maata painamalla. Käyrän luvut on vertailun vuoksi muutettu vuoden 2011 arvoon.

Osasta maista tiedot ovat sirpaleisia, minkä takia joidenkina vuosien luvut voivat puuttua.

Luvut perustuvat Tukholman kansainvälisen rauhantutkimusinstituutin SIPRI:n tilastoihin. Joidenkin maiden kohdalla luvut ovat arvioita, eikä joistain maista ole tarjolla tietoa edes arvioon.

Valtaosa maista, jotka käyttävät suuren osan bkt:stään puolustusbudjettiin, ovat Lähi-idän ja Afrikan maita. Omanin ja Saudi-Arabian lisäksi kärkeen mahtuvat Etelä-Sudan, Libya, Kongo, Algeria sekä Israel.

Venäjä on 12. sijalla, käyttäen 4,5 prosenttia bkt:stään puolustusvoimiin. Suomi on kaukana jäljessä, sillä täällä puolustukseen käytetään 1,34 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Dollareissa suurimmat puolustusmenot ovat Yhdysvalloilla, jonka menot olivat 610 miljardia dollaria.

Etumatka muihin jätteihin on huikea, sillä Yhdysvaltojen jälkeen suurimmat asevallat ovat Kiina 216 miljardilla, Venäjä 84 miljardilla ja Saudi-Arabia 81 miljardilla.

Seuraavaksi suurimmat puolustusmenot olivat Ranskalla, Isolla-Britannialla sekä Intialla.


Lue myös:

    Uusimmat