Tarja Halonen tapasi Joe Bidenin Helsingissä vuonna 2011 – "Hän kuunteli, kommentoi ja teki hyviä kysymyksiä"

1:48

Silloinen varapresidentti Joe Biden vieraili Suomessa maaliskuussa vuonna 2011 Venäjän-matkansa yhteydessä. Tasavallan presidenttinä oli tuolloin Tarja Halonen, joka muistelee MTV Uutisten Suuri vaaliyö -lähetyksessä tapaamista Bidenin kanssa lämmöllä. 

Tarja Halonen kuvailee tapaamisen perusteella Joe Bidenia “turvallisella tavalla perinteiteiseksi amerikkalaiseksi poliitikoksi".

– Hän kuunteli. Hän kommentoi. Hän teki hyviä kysymyksiä ja oli asiallinen. 

Halonen oli presidenttinä kahden Yhdysvaltain presidentin, George W. Bushin ja Barack Obaman kaudella. Hän sanoo, että yhteistyö toimi molempien presidenttien kanssa hyvin. 

– Bush nuoremman kanssa meillä oli oikein hyvät välit myöskin henkilökohtaisesti.

Välit Obamaan jäivät etäisemmiksi.

– Häntä en oppinut koskaan tuntemaan yhtä hyvin. Tunnen paremminkin Hillary Clintonin ja [ vuosien 1997-2001 ulkoministerin] Madeleine Albrightin.  

Halonen on sitä mieltä, että Yhdysvalloissa on tällä hetkellä paljon epävarmuutta.

Minun amerikkalasilla tuttavillana on ollut hieman vaikeuksia hyväksyä sitä, että Yhdysvaltojen kansainvälinen maine ja merkitys on mennyt alaspäin. He ovat tottuneet siihen, että he ovat läntisen maailman tietynlainen johtovaltio, jonka tukeen luotetaan ja jonka kanssa voi sopia erilaisten asioiden läpimenosta. Nythän näin ei ole voinut tapahtua, Halonen sanoo.

Halosen toivoo, että vaalit tuottaisivat selkeän tuloksen.

– Kaikkein tärkeintä olisi mielestäni demokratian voitto.

Historiallinen vaaliyö suorana! MTV Uutiset seuraa vaalien tuloslaskentaa 3.–4. marraskuuta. Koko yön kestävä erikoislähetys nähdään MTV3-kanavalla, mtvuutiset.fi:ssä sekä MTV Uutiset Livessä. Myös television puolella MTV:n Uutisaamu aloittaa tulosseurannan aikaisin keskiviikkoaamuna.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja