Tarina ja videot: Markku Alén Lapissa – Porscheja ja piruetteja

Kunnon ajomiesten pitää käydä vähintään kerran vuodessa Suomen Lapissa. Teknavi vieraili Porschen talviajokeskuksessa Levillä.

Ranskan nopeusennätysreissun (Bugatti) ja Islannin rankkojen seikkailujen (Land Rover) jälkeen tutut ja turvalliset jääradat kuulostivat houkuttelevalta vaihtoehdolta. Teknaville tarjoutui sopivasti mahdollisuus lähteä tutustumaan Porschen talviajokouluun Leville – ja tähän Markku Alénia ei tarvinnut kahta kertaa pyytää.

Useat autonvalmistajat järjestävät asiakkailleen erilaisia ajokoulutustilaisuuksia esimerkiksi moottoriradoilla ja jääradoilla. Näille tapahtumille riittää selkeästi kysyntää ja esimerkiksi tänä talvena Porschen leirille on tullut kuljettajia Australiasta saakka. Ja mikseipä tulisi, kun tarjolla on erittäin kattava valikoima autoja, ja hyvät mahdollisuudet opetella turvallisesti ajamaan liukkaalla.

Porschen talviajokoulu järjestetään Levi Rally Centerin alueella. Itse keskuksen omistaja Jani Ylipahkala toivottaa Teknavin vauhtikaksikon tervetulleeksi ja esittelee hieman paikan tarjontaa. Kokonaisuudessaan noin 400 jalkapallokentän kokoiselle alueelle levittäytyvältä testialueelta löytyy erilaisia pujotteluratoja, isoja ympyröitä, eri nopeuksilla ja vaikeusasteilla olevia käsittelyratoja sekä offroad-rata.

Kaksikon edelliset Porsche-kokemukset ovat moottoriradalta, kun alla oli kilpakäyttöön tehty Porsche 911 GT3. Nyt olisi vuorossa kuitenkin erilaiset menopelit ja alla liukas jäärata. Talviolosuhteet tuovat Markun mieleen vanhoja muistoja 60-luvulta, kun oli kerran nuorena poikana katsomassa Monte Carlon rallia. Siellä Pauli Toivonen ajoi Porsche 911:llä ja teki Markkuun lähtemättömän vaikutuksen.

Välillä autot joutuvat koville vauhtikaksikkomme käsittelyssä, ja tällä kertaa lujuuskokeeseen päätyi ensimmäisenä ajossa ollut Porsche Macan Turbo. Auto teki vaikutuksen jääradalla, joten pitihän katumaasturia toki lähteä kokeilemaan myös maaston puolelle. Kun eteen ilmestyy kouluttajien käyttöön tarkoitettu autojen kiikkulauta, päättää Markku itsevarmasti lähteä kokeilemaan sitä.

Tasainen kaasun käyttö ei tunnetusti ole Markun parhaimpia puolia ja laudan päällä tuleekin hieman ongelmia. Tarkasti ja rauhallisesti tasapainopisteen ohi ajamalla lauta kääntyisi nätisti ja rauhallisesti etulaidalleen ja autolla pääsisi ajamaan pois. Markku suoriutuu tehtävästi kuitenkin sen verran vauhdilla, että alastulo on todella raju. Pienen kiroamisen ja hämmennyksen jälkeen molemmat räjähtävät nauruun ja toteavat kyseessä olleen Teknavin vuoden rysäys.

Autojen ja kaikkien muidenkin hyvinvoinnin nimissä kaksikko siirtyy takaisin tutummalle ja tasaisemmalle alustalle. Samalla vaihdetaan alle uusi Porsche 911 Turbo S. Tehot riittävät vähintäänkin hyvin talvikeleille ja näyttäviin luisuihin. ”Räkälatii hei, tää on niinku nuorena!” Markku muistelee Karkkilan raitteja nuoruudestaan. Tämän jälkeen hän intoutuu vielä tanssittamaan Turboa tutulla tempullaan. Leveällä suoralla otetaan sopivasti vauhtia ja kolmois-piruetin avulla päät pyörälle. Erittäin näyttävää.

Lapissa ajettu: Porsche Macan Turbo

Macan on Porschen malliston uusin tulokas, joka esiteltiin noin vuosi sitten. Se sijoittuu merkin mallistossa Cayennen alapuolelle kompaktien katumaasturien luokkaan. Perusrakenteessa on samoja komponentteja sisarmalli Audi Q5:n kanssa, mutta Porsche on tehnyt paljon töitä auton urheilullisen ajettavuuden varmistamiseksi.

Ilmajousitettu ja 400 hevosvoimainen Macan Turbo on hämmästyttävä yhdistelmä mukavuutta ja suorituskykyä. Kun vielä ottaa huomioon suhteellisen korkean painopisteen, ei kokonaisuutta voi olla hämmästelemättä.

Porsche Macan Turbo
Moottori: 3604 cm3, V6 tuplaturbo
Teho: 294 kW (400 hv) / 6000 r/min
Vääntö: 550 Nm / 1350-4500 r/min
0-100 km/h: 4,8 s
Huippunopeus: 266 km/h
Vaihteisto: 7-portainen kaksoiskytkinautomaatti, jatkuva neliveto
EU-kulutus: 9,2 l/100 km
CO2-päästöt: 216 g/km
Mitat: pituus 4699 mm, leveys 1923 mm, korkeus 1624 mm, akseliväli 2807 mm
Tavaratila: 500 - 1500 l
Omamassa: 1925 kg
Hinta alkaen: 133 048 €

Lapissa ajettu: Porsche 911 Turbo S

Porsche 911 on noussut vuosien saatossa automaailmassa legendaariseen maineeseen. Mallista esiteltiin ensimmäinen turboahdettu versio vuonna 1973. Tästä ilmajäähdytteisten ja takavetoisten aikakaudesta on tultu pitkä matka tähän päivään.

Uusi Turbo S on tällä hetkellä malliston tehokkain versio. 3,1 sekunnin kiihtyvyys satasen nopeuteen on huima suoritus. Auto on pakattu täyteen urheiluautovalmistajan viimeisintä tekniikkaa. Pidosta huolehtii kehittynyt nelivetojärjestelmä ja Porsche Torque Vectoring, joka jakaa vääntöä parhaiten pitäville renkaille. Lisäksi nelipyöräohjaus varmistaa tarkan käsiteltävyyden kaikissa ajotilanteissa.

Porsche 911 Turbo S
Moottori: 3800 cm3, B6 tuplaturbo
Teho: 412 kW (560 hv) / 6500 - 6750 r/min
Vääntö: 700 Nm (Overboost: 750 Nm) / 2100 - 4250 r/min
0-100 km/h: 3,1 s
Huippunopeus: 318 km/h
Vaihteisto: 7-portainen kaksoiskytkinautomaatti, jatkuva neliveto
EU-kulutus: 9,7 l/100 km
CO2-päästöt: 227 g/km
Mitat: pituus 4506 mm, leveys 1880 mm, korkeus 1296 mm, akseliväli 2450 mm
Tavaratila: 115 l
Omamassa: 1605 kg
Hinta alkaen: 332 550 €

Marko Terva-ahon kolumi:

Kumpaan suuntaan Markku kääntyy paremmin?

911 Turbo S jättää pitkän lumivanan suoalueelle rakennetulla rata-alueella Levillä. Porschen kuljettaja Markku Alén nauttii tästä hetkestä täysin rinnoin. Turbo S:ssä on voimaa, suorituskykyä, ja nelipyöräohjauksen tuomaa varmuutta. Auto tottelee kuskia hämmästyttävän tarkasti. Edessä oikealle kääntyvä tiukka mutka. Alén ottaa kurvin millimetrin tarkasti. Porschen oikea keula pöllyttää lunta tasaisena kimalteena penkan yli, mutta vauhti jatkuu raivokkaana kohti edessä olevaa suoraa.
– Kuules Markku. Kumpi puoli taittuu sulta jouhevammin, oikea vai vasen? kysyin ystävältäni nopean kierroksen päätteeksi.
– Oikealle kääntyvä kurvi, vastaa Markku nopeasti.
– Onko siihen joku selitys? utelen mielenkiinnosta.
– On. Suojelen omaa puoltani.
Tämän itsekkään kommentin jälkeen Markku yllätti uutisellaan.
– Porsche 911 oli yksi niitä autoista, jotka herättivät mielenkiintoni rallimaailmaan.
Tv-ohjelmassa Markku muisteli vierailleensa nuorena poikana Monte Carlo -rallissa. Vuosiluvun kanssa Markku arpoi, mutta tarkastettuani Vic Elfordin voittovuoden, saimme nuoren herra Alénin vierailuvuodeksi 1968. Silloin brittikuljettaja juhli Monte Carlon voittoa Porschella.
"Oli hienoa nähdä paikan päällä, kun Elford ja Pauli Toivonen antoivat kyytiä 911-mallille. Silloin mulle heräsi ajatus, että minusta tulee rallikuski."

Levin maisemissa tapasimme jopa Markkua monipuolisemman autourheilumiehen. Jani Ylipahkala on Levi Rally Centerin yrittäjäpersoona, mutta paremmin hänet tunnetaan moottoriurheilupiireissä hurjapäisenä stunttikuljettajana.
– Menetin hiljattain taskuunparkkeeraksen ME:n, mutta kahdella renkaalla olen ajanut 200 kilometriä tunnissa, ja se on edelleen maailmanennätys, Jani totesi.
– Onhan tuota tullut ajettua rallia, moottorikelkkaa, motocrossia, ja viime kesänä aloitin vesicrossin."Mutta piru kun nuo työt välillä haittaavat mukavia harrastuksia, Jani harmitteli.

Janilla onkin melkoinen työmaa. Hänen vastuullaan ovat Levi Rally Centerin ajoradat, ravintolat ja puitteet, jotta mm. Porschen asiakkaat olisivat tyytyväisiä testiviikonloppuunsa. Testikäyttöön on rakennettu 300 hehtaaria rata-aluetta, lumitöitä on kaikkiaan 500 000 neliön edestä.
– Porsche keskitti kaksi vuotta sitten koko talviajoneuvokoulutuksensa tänne Leville. Sitä ennen koulutuksia järjestettiin Ivalossa ja Rovaniemellä, Jani kertoili.
– Täällä käy Porschen asiakkaita tammi-maaliskuun välisenä aikana lähes 1500. Vieraita tulee jopa Australiasta, Uudesta-Seelannista ja Yhdysvalloista asti, Ylipahkala ylpeili.
– Mutta on täällä rengastestitoimintaakin. Continental ja Bridgestone ajelevat täällä testejään ja järjestävät tapahtumia. Ja toki täällä on omaakin rallitoimintaa, joten kaikki ovat tervetulleita. Kausi kestää marraskuusta huhtikuun puoliväliin, Jani lisäsi.
Tuon kaiken informaation kuultuani omat tv-puuhani tuntuvat lähes lasten leikiltä.

Teknavin Levi-reissu olikin pyhitetty täysin saksalaiselle autovalmistajalle. Kattaus olikin hulppea. Porschen uljas katumaasturi Macan ja 911-malliston superversio Turbo S.
– Aina kun olen istahtanut Porscheen, niin en ole pettynyt, Markku kommentoi.
– Turbo S on ehkä hienoin neliveto, mitä olen ajanut", Alén hehkutti.
– Uusi aktiivinen nelipyöräohjaus on upea lisä. Kyllä auttaa kummasti, kun pyörittää autoa 360 astetta ympäri.
Kuvaajamme Ilari yllyttikin Markun heti pyörittämään Porschea ja kamera tallensi upeaa jäävalssia auringon laskiessa.

Ehkä yllättävin ja mykistävin testiautomme oli Porsche Macan. Katumaasturi, joka omaa urheiluauton ominaisuudet. 3,6 litran V6-kaksoisturbomoottori tuottaa 400 hevosvoimaa. 0-100 km/h 4,8 sekunnissa.
– Macan alkaa olla jo maximia tähän luokkaan. Muistan kun Porschen ensimmäinen maasturi Cayanne tuli markkinoille. Se oli tehtaalta kova riski. Pelkona oli, ettei asiakaskunta hyväksy brändiinsä maasturimaailmaa", Markku muisteli.
– Mutta Porsche näytti taitonsa tälläkin puolella. Mutta mitä helvettiä startti on tässä autossa vasemmalla puolella, Markku älähti kauniiksi lopuksi.

Kuvausten ratkiriemukkainta antia oli keinuva ajoramppi, johon Markku päätti Macanin ajettavan. Alénin tasakaasutaidoissa on vielä hiomista, sillä hän rysäytti auton sellaisella voimalla alas, että amalgaamit suussa lohkeilivat. Ja meillä oli hauskaa. Tosin ensimmäisellä harjoitusvedolla ei mestari pumpannut kaasua läheskään samalla tavalla, vaan tuli rampista siististi maanpinnalle. Mutta eihän me sitä haluttu tv-juttuun.

Levi-reissumme aikana Markku täytti miehekkäät 64 vuotta. Onnittelut parahin Markku. Ja kiitos synttärillallisesta.

Lue myös:

    Uusimmat