Tapetti ja puolipaneeli

Erityisen maukas tapa saada seinään uutta näköä on puolipaneeli ja sen yläpuolella tyyliin sopiva tapetti. Erityisesti makuuhuoneisiin tällainen ratkaisu antaa miellyttävää materiaalintuntua ja kodikkuutta. Paneelin korkeuden itse kukin voi valita mieleisekseen, samoin laudoituksen suunnan - pystylaudoitus kaventaa seinää, rauhallisempi vaakalaudoitus madaltaa sitä. Laudat voi asentaa myös vinoon, eikä mikään estä yhdistelemästä eri tapoja.

Vaikka tapetoidaan vain seinän yläosa, työkalut ja -tavat ovat samat kuin koko seinä tapetoitaessakin.

- vanhat tapetit poistetaan tarvittaessa
- raot ja kolot tasoitellaan
- pohja maalataan vaaleaksi

Paksu tapetti ei vaadi yhtä tasaista ja vaaleaa pohjaa kuin ohuempi. Silti pohjustus pitkälti ratkaisee lopputuloksen.

Tapettia ylös...

Kuviokohdisteinen tapetti voi olla joko vuorokohdisteinen tai tasakohdisteinen. Kohdistusvara on muistettava ottaa huomioon sekä tarvelaskennassa että vuotia leikatessa. Joissain tapeteissa kohdistusmerkit ovat myös paperin kääntöpuolella (ks. kuva), mikä helpottaa huomattavasti leikkaajan työtä.

Kaupasta saa valmiita, kertakäyttöisiä tapetointipöytiä. Monet ovat aivan kelvollisia, mutta useammin tapetoivan tai isoon urakkaan ryhtyvän kannattaa harkita vakikokoisen vanerilevyn käyttämistä alustana. Sen reunat ovat varmasti suorat ja kohtisuorassa toisiaan vastaan, ja vuotia on hyvin helppo leikata niiden mukaisesti.

Vuodat voi pyrkiä leikkaamaan kerralla oikean mittaisiksi; aloittelija tekee ehkä viisaammin jättäessään muutaman sentin pelivaraa. Samoin huoneissa, joissa on vaikkapa kattotuoleja tai ontelolaattoja kannattaa ottaa niiden aiheuttamat poikkeamat huomioon.

Ennen liisterin levittämistä vuodat kierretään rullalle alkuperäisen kiertymissuunnan vastaisesti ja leivotaan ja pyöritellään niitä hiukkasen, jotta paperista saadaan jännitys pois - näin vuodat eivät pyri enää märkinä kiertymään vanhaan asentoonsa. Vuodat ladotaan tapetointipöydälle hiukan limittäin (ks. kuva), jolloin pöydän pinta säilyy puhtaana. Liisteriä levitetään reilusti ja tarkasti joka kohtaan.

Liisteröidyn vuodan liisteripuoli taitetaan itseään vastaan - yksi kolmannes pituudesta yläpäästä ja loput alapäästä. Tämä kaksinkerroin oleva kaistale kääritään kevyelle rullalle ja pannaan sivuun vettymään - paksulle, palstautuvalle tapetille sopiva aika on viitisen minuuttia. Rullat voi myös panna odottamaan levitysvuoroaan vaikkapa jätesäkkiin, jolloin niiden kuivuminen hidastuu ja mestari saa tehdä työtään rauhassa.

Käsille varataan puhdas, väriä päästämätön riepu, jolla pyyhkäistään ylimääräiset liisterit tuoreeltaan tapetin pinnasta. Vaikka liisterinvalmistajat kehuvat tuotteidensa kuivuvan näkymättömäksi niin ei se näkymättömäksi kuivu - ainoastaan värittömäksi. Valoa vasten katsoessa liisteritarha kiiltää hyvin näkyvästi.

Seinään merkitään apuviivoitus vatupassin avulla, niin vuota tulee varmasti pystysuoraan. Lähdetään ikkunaseinän puoleisesta nurkasta. Vuota saa ulottua korkeintaan pari senttiä nurkan yli, sillä se kutistuu kuivuessaan ja "oikaisee" kulmassa. Tietysti voi myös aloittaa pari senttiä tapetoitavan seinän puolelta; silloin nurkka on joko maalattava etukäteen tai listoitettava myöhemmin.

...paneeli alas

Pystypaneelin kiinnittämisessä ensimmäinen lauta on tärkein, sillä nurkka saattaa olla vinossa - ja usein myös on jopa kerrostalossakin. Lauta on siksi kiinnitettävä täsmälleen pystysuuntaiseksi. Tarvittaessa sen nurkanpuoleista sivua viistotaan käsisirkkelillä. Näin laudoitus lähtee etenemään varmasti pystysuuntaisena.

Jokaista pystylautaa ei saa kiinnittää seinään. Riittää kun joka neljäs tai viides ammutaan kiinni viimeistelynaulaimella (kiviseinässä kiinnitykseen voi käyttää silikonia.) Ennen kiinnittämistä tarkastetaan aina laudan pystysuoruus. Näin paneli pysyy paikallaan työn aikana; lopullinen kiinnitys tapahtuu jalkalistalla ja lautojen yläpäät peittävällä ylälistalla.

Tämä kiinnitystapa johtuu yksinkertaisesti siitä, että paneeli elää! Lautatarhalta tuotu tavara on kaikkea muuta kuin kamarikuivaa, ja lähes poikkeuksetta kutistumisen harventamaa panelointia joudutaan myöhemmin kiristämään. Pitkässä seinässä on syytä varautua jopa lisäämään yksi lauta joskus myöhemmin.

Samasta syystä paneeli kannattaa ehdottomasti maalata ennen kiinnitystä. Ponttien raoista kurkisteleva maalaamaton puu ei ole kaunista katseltavaa.

Kun sitten lähestytään toista nurkkaa, kannattaa jo hiukan miettiä jaon tasaisuutta ja tutkia nurkan pystysuoruutta. Paneelityypistä riippuen viimeisen laudan kiilaaminen (kaventaminen) saattaa näyttää häiritsevältä - yksinkertaisessa laudassa tämä ei ole niin silmiinpistävää mutta koristeellisemmassa antiikkipaneelissa kukaties hyvinkin paljon. Silloin on parempi alkaa sovittaa jakoa jo pidemmältä matkalta sellaiseksi, että nurkkalauta voidaan tarvittaessa asettaa vaikka hiukan vinoon.

Sähkörasioiden kohdalla lautoja niistä ei pidä missään nimessä mennä ampumaan kiinni niiden alapuolelta! Valokatkaisijoiden kohdalla on varottava kiinnittämistä sekä suoraan ylä- että alapuolelta ellei ole täysin varma siitä, kummasta suunnasta asennusputki tulee kytkimeen.

Lopuksi paneelin paikallaan pysyminen varmistetaan jalka- ja ylälistoilla, jotka naulataan siististi paikalleen.

Lue myös:

    Uusimmat