Tapetilla viihtyvyyttä ja tunnelmaa – vinkit onnistuneeseen lopputulokseen

Valitse tapetti oikein, tee pohjatyöt kunnolla ja huomio tapettimateriaali huoneen mukaan.

Tapeteilla on suuri vaikutus kodin viihtyisyyteen ja tyyliin. Seinät ovat asuntojen suurimpia pintoja joten tapetin valinnalla on iso merkitys, kertoo sisustussuunnittelija Päivi Väyrynen-Galbe MyyAsuntoni.fi-verkkopalvelun blogissaan. 

Tapetoidut seinäpinnat voivat toimia pohjana muulle huoneen sisustukselle tai olla erottuvilla pinnoillaan tehosteseiniä, joilla saadaan luotua hyvin tunnelmaa. Oikein valittu tapettikuosi voi myös parannella tilan mittasuhteita. 

Tapettia valittaessa on hyvä huomioida, että pienessä mallipalassa sävy ja kuvio näyttää vaaleammalta kuin kokonaisella seinällä. Sävy syvenee, kun tapetti on suurena pintana seinällä. Onkin hyvä pyytää mahdollisimman suurta mallipalaa kotiin ja tehdä lopullinen päätös oikeassa käyttöympäristössä, tähdentää Väyrynen-Galbe.

Huolellisella pohjatyöllä siistiin lopputulokseen

Suurin osa tapeteista ei peitä pieniä hiontavirheitä, vaan yleensä vain korostaa niitä. Pohjatöihin kannattaakin panostaa ja etenkin tummia tapetteja valittaessa on hyvä maalata saumakohdat tapetin pohjavärin mukaiseksi. Tällöin mahdolliset pienet saumaraot eivät loista. Vanhan tapetin poisto on usein työlästä ja aikaavievää. Siksi monet päätyvätkin tapetoimaan vanhan tapetin päälle. Tämä ei tarjoa parasta mahdollista lopputulosta.

Tapettimateriaalit

Tapettilaatua valittaessa on hyvä ottaa huomioon se, mihin huoneeseen tapetti on tulossa ja miten helppokäyttöinen tai arka siistimiselle tapetti on. Olo- ja makuuhuone ovat tiloja, joissa ei yleensä vaadita erityistä vedenkestävyyttä. Keittiössä, lastenhuoneessa ja eteisessä taasen olisi hyvä olla materiaali, joka kestää pehmeää harjapesua. Tapettirullista löytyykin erilaisia kestävyysmerkintöjä. Tapetin valinnan jälkeen on tarkistettava, millä aineella ja tavalla tapetti kiinnitetään.

Paperitapetti on perinteinen ja vieläkin hyvin paljon käytetty tapettilaatu, jonka kestävyys kannattaa kuitenkin tarkistaa ennen ostoa. Usein paperitapetit eivät kestä pesua samoin kuin esimerkiksi vinyylipintaiset tapetit. Paperitapetti liisteröidään ensin ja annetaan vettyä ennen seinälle kiinnittämistä. Mikäli liisteri on valittu oikein, paperitapetti hengittää hyvin. Siksi se soveltuukin erinomaisesti vanhempiin taloihin.

Kuitutapetti (Non-wowen, nowo) on polyesteri- ja selluloosakuiduista valmistettu materiaali, jonka kiinnitysaine voidaan levittää telalla suoraan seinälle. Kuitutapetti on perinteistä paperitapettia helpompi asentaa, koska materiaali on mittansa pitävä, eikä vaadi vettymisaikaa.

Vinyylitapetin pohjamateriaalina voi olla niin paperi kuin kuitukin. Kiinnitystapa valitaan pohjamateriaalin mukaan. Vinyylipintainen tapetti kestää pehmeää harjapesua ja kostealla pyyhintää.

Lasikuitutapetti pintakuvioituna ja maalattuna kestää kovaa kulutusta ja peittää pieniä epätasaisuuksia. Siksi se onkin suosittu materiaali helposti likaantuvissa tiloissa. Lasikuitutapetti on kuitenkin miltei mahdoton poistaa ilman, että seinäpinta rikkoontuu.

Maalaustapetissa on myös valmis tekstuurikuvio. Se sopii tilaan, johon halutaan vedenkestävä pinta, kunhan tapetti maalataan kosteudenkestävällä maalilla. Maalaustapetti on lasikuitutapettia helpompi poistaa seinästä.

Maisematapetteja (fototapetteja) on markkinoilla valmiina esimerkiksi erikokoisina luontomaisemina tai mustavalkoisina nostalgiakuvina. Persoonallisimman lopputuloksen saa teettämällä kuvatapetin omasta valokuvasta.

Nestemäiset luonnonmateriaalipinnoitteet ovat uusia konsepteja Suomen tapetti-markkinoilla. Luonnonkuituinen pinnoite tehdään mm. puuvillasta, silkistä ja mineraaleista. Se luo pehmeän, luonnollisesti lämpimän seinätekstiilin, joka parantaa akustiikkaa. Näitä tapetteja on saatavilla sekä perinteisinä rullaversioina että myös nestemäisinä kuitulevitteinä, joihin ei jää saumoja.

Lähde: Myyasuntoni.fi

Lue myös:

    Uusimmat