Mainos

Tanssiseuran johtajalle sakkoja syrjinnästä

Porilaisen tanssiseuran puheenjohtaja on tuomittu sakkoihin syrjinnästä. Hän kieltäytyi ottamasta Club Artist Legen tanssikurssille ulkomaalaista syntyperää olevaa naista, joka on Suomen kansalainen.

Syyksi puheenjohtaja ilmoitti, että seuran kurssille otetaan vain syntyperäisiä Suomen kansalaisia.

Porin käräjäoikeus määräsi puheenjohtajalle 45 päiväsakkoa, josta kertyy maksettavaa yhteensä 270 euroa.

Nainen pyrki seuran lavatanssikurssille kolme kertaa. Hänelle ilmoitettiin toistuvasti, että kurssi oli täynnä, vaikka vapaita paikkoja lehti-ilmoitusten mukaan oli.

Soittaessaan kolmatta kertaa puheenjohtajalle nainen oli kertonut olevansa Suomen kansalainen. Siihen puheenjohtaja oli vastannut, että kurssille pääsevät vain "luonnolliset suomalaiset".

Seuran säännöissä rajoitusta ei mainita. Oikeudessa kuultujen todistajien mukaan kursseille on aiemminkin osallistunut ulkomaalaistaustaisia harrastajia.

Puheenjohtaja selitti oikeudessa, että hän luuli naisen olevan jokin toinen venäläinen, joka oli ahdistellut häntä aiemmin. Oikeus ei pitänyt selitystä uskottavana.

Nainen ei tehnyt rikosilmoitusta vaan esitutkinta aloitettiin valtakunnansyyttäjän määräyksestä. Hän ei myöskään esittänyt oikeudessa korvausvaatimuksia.

Syrjintää eniten ravintoloissa ja kaupoissa

Tasa-arvovaltuutetun toimistossa on tutkittu käräjäoikeuksissa käsiteltyjä syrjintäsyytteitä. Tarkastelun kohteena oli noin 70 tapausta. Vain muutamassa syyte oli hylätty.

Ylivoimaisesti suurin osa jutuista koski syrjintää ravintolaan sisäänpääsyssä. Syrjinnän kohteeksi joutunut oli joko romani tai ulkomaalaistaustainen henkilö.

Toiseksi eniten syrjintätapauksia oli kaupoissa. Jos asiakas päästettiin sisään, häntä seurattiin erityisesti. Myös kaupoissa syrjinnän syy oli asiakkaan etninen tausta. Romaneilta on myös estetty pääsy leirintäalueelle tai heitä on kieltäydytty palvelemasta parturissa.

Lain mukaan syrjinnästä voidaan tuomita sakkoja tai enintään kuusi kuukautta vankeutta. Tutkituissa tapauksissa vastaaja oli tuomittu 15-60:een päiväsakkoon. Yleisin määrä oli 20-30 päiväsakkoa.

Syrjitty voi saada myös korvauksia henkisistä kärsimyksistä. Tutkituissa tapauksissa korvaus vaihteli 100-3000 euron välillä. Yleisin summa oli 200-300 euroa. 500 euroa oli tuomittu alle kymmenen kertaa, 1000 euroa neljästi ja 3000 vain kerran.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.