Tanskalaistutkimus: Kasvomaski suojaa käyttäjäänsä koronatartunnalta vain kohtalaisesti – tai ei ollenkaan

Pesimme kertakäyttömaskin kymmenen kertaa – näin kävi 4:45
Miten kertakäyttömaskille käy, jos sen pesee kymmenen kertaa? Testasimme.

Tuoreessa tanskalaistutkimuksessa arvioidaan, että kasvomaskista on käyttäjälleen vain kohtalaisesti tai ei ollenkaan hyötyä koronavirustartunnan estämisessä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Tutkimuksen tuloksista tiedotti tänään Tanskan johtava valtiollinen sairaala Rigshospitalet.

Tutkimuksen mukaan kasvomaski suojaa käyttäjäänsä koronavirustartunnalta vain jonkin verran. Tutkimuksen mukaan ei kuitenkaan voida sulkea pois sitä mahdollisuutta, että kasvomaski ei suojaa käyttäjäänsä ollenkaan.  

Tutkimukseen osallistui 6000 ihmistä. Osallistujat jaettiin kahteen ryhmään, joista toinen käytti kasvosuojia ja toinen ei. Maskittoman ryhmän osallistujista 2,1 prosenttia sai tutkimusjakson aikana koronatartunnan. Maskeja käyttäneistä koronatartunnan sai 1,8 prosenttia osallistujista.

Tanskalainen sanomalehti Berlingske kertoo, että tutkimuksessa tarkasteltiin nimenomaisesti sitä, suojaako maski käyttäjäänsä, eikä sitä, suojaako maskin käyttäminen muita kuin maskin käyttäjää itseään.

Muun muassa tästä syystä tutkimuksesta ei voida laajemmin päätellä mitään siitä, onko maskeista hyötyä koronaviruksen vastaisessa taistelussa, Berlingske kertoo tutkijoiden arvioineen.

"Voi olla, ettei vaikutusta ole"

Tanskalaissairaalan julkaisemassa tiedotteessa tutkijat kertovat, että maskin käyttäminen vaikutti vähentävän mahdollisuutta saada koronatartunta noin 15–20 prosenttia. Professori ja sairaalan johtava lääkäri Henning Bundgaard, joka on yksi tutkimuksen takana olevista henkilöistä, kuitenkin kommentoi, että muutosten ollessa näin pieniä niihin liittyy tilastollinen epävarmuus.

– Voi olla, että vaikutus on suurempi. Voi myös olla, ettei vaikutusta ole ollenkaan. Kaiken kaikkiaan, meistä näyttäisi siltä, että pieni vaikutus on, Bundgaard kommentoi sairaalan tiedotteessa Berlingsken mukaan.

Tutkijat muistuttavat, että maskin käytön suurimmat hyödyt liittynevät siihen, että maski voi vähentää taudin leviämistä, kun tautia kantava henkilö käyttää maskia. Tähän vaikutukseen tutkimuksessa ei otettu lainkaan kantaa.

Maailman terveysjärjestö WHO on suositellut maskien käyttöä koronaviruspandemian taltuttamiseksi. WHO:n mukaan maskit ovat yksi avainkeinoista tartuntojen vähentämisessä. WHO:n mukaan maskit sekä suojaavat tartunnoilta että estävät taudin leviämisen kantajalta eteenpäin.

WHO:n mukaan alueilla, joissa korona leviää, ihmisten tulisi käyttää maskeja tilanteissa, joissa ei pystytä turvaamaan vähintään metrin turvavälejä. WHO luettelee esimerkkeinä muun muassa julkisen liikenteen välineet ja muut ruuhkaisat paikat.

Lue myös:

    Uusimmat