Mainos

Tansanialaiset innoissaan Helsinki Cupista ja katujen roskiksista: "Maailman parhaat pelikentät ja puhdas ympäristö"

2:03

Suomen tunnetuin juniorijalkapalloturnaus, perinteinen Helsinki Cup, on jälleen kerännyt Helsinkiin suuren määrän jalkapalloväkeä. Turnaus on järjestyksessään jo 42. Vuodesta 2000 lähtien mukana on ollut myös joukkue Tansaniasta.

Helsingissä Väinämöisen kentällä oli tänään keskittyneitä ilmeitä, kun FC Vito valmistautui otteluun. Tansanialaispojat ovat 9-11 vuoden ikäisiä ja harva on ennen Suomen matkaa käynyt kotikaupunkiaan pidemmällä.

Helsinki Cupiin on jo vuodesta 2000 lähtien tullut tansanilaisia joukkueita. Joka vuosi vaihdetaan maakuntaa ja joka toinen vuosi tulevat tytöt ja pojat. Tänä vuonna matkaan pääsivät pojat Lindin maalaiskunnasta. 

– He pitävät erityisesti pelikentistä. Nämä ovat ehdottomasti maailman parhaat. Nämä ovat tasaiset ja hienot ja pallo kulkee mukavasti, kertoo Liikunnan Kehitysyhteistyö LiiKe ry:n toiminnanjohtaja Ari Koivu.

Osallistumisen Helsinki Cupiin mahdollistaa juuri Liikunnan Kehitysyhteistyö LiiKe ry. Tansanialaispelaajilta puolestaan odotetaan sitoutumista harjoitteluun, mutta myös koulunkäyntiin.

– Jalkapalloturnaus järjestetään ensin kouluissa. Noin 50 pelaajaa tulee ja noin 25 jää, kun iät tarkistetaan, Ari Koivu kertoo. 

– Noin vuoden harjoittelun jälkeen ja kolme kuukautta ennen lähtöä, he kirjoittavat paperille yksitoista heidän mielestään parasta pelaajaa, jotka saavat lähteä Suomeen. Sitten lasketaan pisteet ja katsotaan, että kaikista kouluista tulee ainakin yksi pelaaja.

Juoksua rannalla ja vuorikiipeilyä

Tansanialaiset liikkuvat kentällä vikkelästi ja rohkeasti.

– Suomalaisten joukkue oli hyvä, mutta tansanialaiset olivat nopeampia, sanoo yksi pelaajista, Kasimu Shabani Alli.

Pojat tulevat köyhistä perheistä, joissa lähes kaikkien vanhemmat ovat maanviljelijöitä. Etenkään maaseudulla ei ole välttämättä varaa hankkia omaa palloa. Kännyköitä ei ole, joten niiden ääressä ei kulu aikaa ja luontoa hyödynnetään harjoittelussa.

– Juoksemme rannoilla ja kiipeämme vuoria, jotta he olisivat hyvässä kunnossa, kertoo treeneistä joukkueenjohtaja Yasini Dikupatile.

Suomessa pojat ovat huomioineet etenkin yhden asian - lukuisat roskikset katujen varsilla.

– Pidän Suomen ympäristöstä. Täällä on puhdasta eikä roskia ole maassa. Asiat on hyvin järjestetty, kiittelee Jabiri Ibrahimu Hashim.

FC Vito voitti molemmat tämän päivän ottelunsa luvuin 8-1.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.