Tänne Venäjän hyökkäys kohdistuu nyt – "Todennäköisesti tavoitteena on katkaista Itä-Ukraina"

MPKK:n johtaja näyttää kartalta, mihin Venäjän hyökkäys kohdistuu nyt 4:41
Katso video: Petteri Kajanmaa havainnollistaa, mihin Venäjä nyt kohdistaa hyökkäystään.

Eversti Petteri Kajanmaa nimeää neljä aluetta, joihin Venäjä erityisesti kohdistaa hyökkäystään tällä hetkellä.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen johtaja toteaa, että Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa tilanne on ollut viime aikoina suhteellisen rauhallinen. MTV3:n Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut Kajanmaa havainnollisti kartalta, missä päin Ukrainaa on Venäjän strateginen panostus tällä hetkellä – ja mistä syistä.

Herson

Hersonin kaupunki on ollut Venäjän hyökkäyksen ensimmäisistä päivistä lähtien venäläisten miehittämänä. Noin maaliskuun puolesta välistä koko Hersonin maakunta on ollut venäläisten hallussa. Uusin käänne kaupungin tilanteessa tapahtui maanantaina, kun kaupunginhallinto poistettiin vallasta.

Kajanmaa uskoo, että Hersoniin muodostuu venäläismielinen hallinto.

– Tai jopa kansanäänestys, jolloin siitä saattaisi muodostua samanlainen itsensä valtioksi julistautunut alue, kuten Donetskista ja Luhanskista.

Krasne

Venäjä iski maanantaina viiteen rautatieasemaan Ukrainassa, joista yksi oli Länsi-Ukrainassa sijaitsevassa Krasnen kaupungissa. Uhrien määrästä ei ole tietoa, mutta Kajanmaan mukaan todennäköisesti tähtäimessä on ollut materiaalisen vahingon aiheuttaminen.

– Todennäköisesti tarkoituksena on ollut estää länsimaisen aseavun perille pääsy. Länsimaat toimittavat Ukrainaan tukea ilmateitse, mutta paljon myös rautateitse.

Kajanmaa uskoo, että länsimaisen aseavun tuhoaminen on Venäjän yksi keskeisimmistä tavoitteista tällä hetkellä Ukrainassa.

– Ne ovat tehokkaita kohdalleen iskeytyessä, esimerkiksi räjähdevarastoon.

Donbass

Viime päivinä Luhanskin ja Donetskin alueilla Donbassin maakunnassa on käyty rajuja taisteluita. Venäjän painopisteenä tällä hetkellä oleva Donbassin alue on Kajanmaan mukaan Venäjän keskeisin kohde tällä hetkellä. Hän uskoo, että Venäjä pyrkii tekemään ratkaisevia iskuja Donbassin länsipuolella.

– Todennäköisesti tavoitteena on katkaista Itä-Ukraina joltakin tältä alueelta.

Ukrainan vahvin puolustuskykyinen joukko on Kajanmaan mukaan Donbasin alueella. Tavoitteena olisi saartaa alue ja pyrkiä sitä kautta voittoon.

– Venäläiset ovat taistelleet samalla linjalla melkein kahdeksan vuotta. Se on vahvasti puolustettu alue, eikä saarto näytä etenevän.

Transnistria

Eilen uutisoitiin uudesta käänteestä Venäjän hyökkäyksessä, kun Moldovassa Transnistrian alueella kuultiin useita räjähdyksiä. Itsenäiseksi julistautunut alue on hyvin venäläismielinen, jonka väestö koostuu moldovalaisista, venäläisisistä, ukrainalaisista ja romanialaisista.

– Vaikuttaa vahvasti siltä, että nämä toimenpiteet ovat lavastettuja Venäjän puolelta. Pyritän vielä kerran löytämään joku syy, miksi Venäjän pitäisi tunkeutua eteläiseen Ukrainaan ja pelastaa Transnistriassa oleva venäläisvähemmistö. Toistaiseksi ei vaikuta siltä, että Venäjällä olisi voimaa ja kapasiteettia tätä toteuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat