Tankojuopot kuriin: Sähköpotkulaudoille ja polkupyörille ehdotetaan promillerajaa – "Tätä keskustelua ei olisi, jos liikennesääntöjä noudatettaisiin"

Liikenne- ja viestintäministeriö esittää sähköpotkulautojen ja polkupyörien ajamiselle 0,5 promillen rajaa 3:41
Katso videolta koko haastattelu.

Joka toiseen sähköpotkulautaonnettomuuksista liittyy alkoholi.

Liikenne- ja viestintäministeriö esittää sähköpotkulautojen ja polkupyörien ajamiselle 0,5 promillen rajaa.

Poliisille annettaisiin samalla oikeus puhalluttaa ja estää päihtyneenä ajaminen. Liikenne- ja viestintäministeriön erityisasiantuntija Konsta Arvelinin mukaan poliisi suorittaisi valvontaa perinteisellä liikennevalvonnalla.

Sähköpotkulautojen kanssa tapahtuneissa onnettomuuksissa noin puolessa on osallisena alkoholi. Arvelin sanoo joissakin tapauksessa promillemäärän olevan merkittävä.

Polkupyörien kohdalla määrä on hieman pienempi: kolmannes onnettomuuksista on johtunut siitä, että pyöräilijä on ollut päihtyneenä. 

Lisäksi sähköpotkulautojen pysäköinti jalkakäytäville ja pyöräteille kiellettäisiin kokonaan. Arvelinin mukaan suurimmat ongelmat sähköpotkulautoihin liittyen ovat niiden pysäköinti ja käyttäjän toiminta liikenteessä.

 – Nopeasti huomasimme, että jos vain sähköpotkulaudankäyttäjä noudattaisi liikennesääntöjä, meillä ei olisi tätä keskustelua mitä mekin nyt käymme. 

Arvelin muistuttaa, että sähköpotkulautakeskustelussa puhutaan hyvin pitkälle vuokrattavista laudoista. Hän sanookin, että palveluntarjoajat pystyisivät ohjeistamaan ja ehkäisemään ei toivottua käytöstä.

Yhteiskäyttöisiä sähköpotkulautoja oli ministeriön mukaan tarjolla viime vuonna lähes kaikissa suurissa ja keskisuurissa kunnissa Suomessa.

Lue myös:

    Uusimmat