Tanja, 45, joutui Tinder-huijarin kynsiin: Kanadansuomalaiseksi esittäytynyt mies yritti saada yli 7 000 euroa isänsä sairaalalaskun maksamiseksi Turkissa

11:19
Deittipalveluissa tapahtuvat huijaukset yleistyvät – rikoskomisario kertoo, mistä tunnistaa vain rahan perässä olevan hurmurin.

Vesilahtelainen Tanja Salo tutustui kesällä deittipalvelu Tinderissä komeaan suomalaiskanadalaiseksi esittäytyneeseen mieheen. Kaikki eteni sujuvasti siihen saakka, kunnes Salo olisi ollut valmis tapaamaan miehen.

Vesilahdella Pirkanmaalla asuva 45-vuotias Tanja Salo on ollut sinkku jo pitkään. It-alalla työskentelevän Salon mies kuoli tapaturmaisesti vuosia sitten, eikä Salo ole löytänyt sen jälkeen sopivaa kumppania.

Treffipalvelut ja mieskandidaatit ovat kuitenkin tulleet tutuiksi, kuten myös se, että kaikki ei ole potentiaalisissa kumppaneissa aina niin hyvää kuin aluksi vaikuttaa.

Siksi Salo osasi epäillä uuttakin suhdetta aika nopeasti.

Mies oli jopa liian huomaavainen

Kaikki sai alkunsa siitä, kun Salo sai matchin, eli osuman, mukavan tuntuisen miehen kanssa Tinderissä.

– Hänellä oli oikein siistin näköinen profiili. Tämä Daniel-niminen mies ilmoitti olevansa 37-vuotias. Hän kertoi edesmenneen äitinsä olleen suomalainen ja isänsä olevan kanadalainen. Mies itse oli kertomansa mukaan asunut Helsingissä seitsemän kuukautta, Salo kertoo.

Miehestä oli Tinderissä monta komeaa kuvaa. Teksti oli englanniksi. 

– Mies oli erittäin ystävällinen ja huomaavainen heti alusta alkaen, mutta jotenkin lipevä. 

Aluksi pari viestitteli Tinderissä, kunnes mies pyysi, että he voisivat keskustella Viber-palvelussa. Whatsapp ei hänen mukaansa hänen kännykässään toiminut. Viberissä mies ilmoitti nimekseen DannyOliver

Ääni ja aksentti eivät sopineet taustatietoihin

Mies alkoi nopeasti pommittaa Saloa viesteillä, kunnes eräänä iltana he puhuivat ensimmäisen kerran puhelimessa.

– Minulle tuli heti jotenkin kummallinen tunne. Minusta miehen ääni ja aksentti eivät mätsänneet miehen profiilikuviin eivätkä niihin taustatietoihin, jotka hän oli minulle antanut. Hän ei puhunut englantia minusta selvästikään äidinkielenään. Hän ei myöskään puhunut sanaakaan suomea. Miehen puhelinnumero oli +44-alkuinen.

Salo kiinnitti huomiota myös siihen, että miehen Tinder-sijainti ei muuttunut missään vaiheessa, vaikka miehellä oli liikkuva ammatti.

– Hän sanoi käyvänsä töissä ja olevansa ammatiltaan rakennusmestari. Mutta aina etäisyys ja kilometrit pysyivät samana.

Miehestä tuli takertuva

Mies alkoi Salon mukaan soitella hänelle useita kertoja päivässä ja hänestä tuli hyvin takertuva.

– Jossain vaiheessa mies alkoi kuulostaa mustasukkaiselta esimerkiksi ystäviäni kohtaan. Kertaakaan hän ei kuitenkaan sanonut, että haluaisi tavata.

Elokuun alussa Salo itse ehdotti, että he voisivat nähdä, kun hän tulee käymään pääkaupunkiseudulla.

– Mies meni oudoksi ja vaitonaiseksi. Seuraavana päivänä hän kertoi olevansa hyvin ahdistunut, koska ei saa isäänsä yhteyttä. Sitten hän kertoi menevänsä lähetystöön tekemään katoamisilmoituksen.

Viimeistään siinä kohtaa Salo kertoo tajunneensa, että häntä yritetään huijata.

– Sain siihen varmistuksen jo kahden päivän päästä, kun mies kertoi isänsä löytyneen istanbulilaisesta sairaalasta. Isä oli miehen mukaan ollut Turkissa työmatkalla. Mietin heti, että kylläpä se kävi näppärästi: yksi raportti lähetystöön, ja mies löytyy Turkista.

”Tiesin, että jossain vaiheessa se rahapyyntö tulee”

Miehen piti kertomansa mukaan lähteä heti Istanbuliin tapaamaan isäänsä. Hän ei siksi pystynyt tapaamaan Saloa vieläkään.

Salo pyysi miestä lähettämään kuvan hänestä lentokentällä ennen Turkin koneeseen nousemista, mutta ”yllättäen” kuvaa ei koskaan tullut.

Salo kertoo tienneensä, että rahapyyntö sen sijaan tulee jossain vaiheessa. 

– Minä ajattelin silti, että pelaan tätä peliä vielä. Perjantaina mies ilmoitti, että hän on Istanbulissa ja hänen laukkunsa on kadonnut ja sen mukana kaikki luottokortit. Tässä vaiheessa hän ei enää osannut jutella yhtään mistään muusta. Mies oli äänen perusteella sama, mutta muuten tuntui kuin ihminen olisi vaihtunut.

Lopulta mies kertoi käyneensä sairaalassa katsomassa isäänsä. Lisäksi hän halusi lainata Salolta 7 400 euroa isänsä sairaalalaskua varten.

– Mies ei osannut kertoa, tietenkään, mikä isää vaivaa, mutta tälle piti tehdä kalliita tutkimuksia. Mies kertoi saavansa uudet luottokortit parin viikon sisään, jolloin hän pystyy maksamaan takaisin. Hän kertoi myös pystyvänsä osoittamaan sen, että hänellä on tileillä rahaa. Sellaista osoitusta ei kuitenkaan tullut.

Mies kertoi sopineensa turkkilaissairaalan laskuttajan kanssa, että hän lähettää Salolle suoraan tilitiedot ja asiakirjat maksua varten. Mies halusi samalla tietää, onko raha tulossa, ”että sairaala voi alkaa tehdä testejä”. 

– Mies pommitti minua viesteillään jatkuvasti.

Salo ei kuitenkaan maksanut, ja mies teki omat johtopäätöksensä.

– Hän poisti minut Tinderistä siinä vaiheessa, kun hän ilmeisesti tajusi, että tältä ihmiseltä ei rahaa saa. Sen jälkeen hänestä ei ole kuulunut mitään.

Kun MTV Uutiset yritti soittaa miehelle, numero ei ollut enää käytössä.

”Huijari ei pane kaikkia muniaan samaan koriin”

Nyt Salo arvelee, että miehen kiikarissa on seuraava uhri. Hän uskoo myös, että toiminta on laajempaa.

– Uskon, että tämä ei ole mikään yksin toimiva ihminen, vaan toiminta on järjestäytyneempää. Puheluiden taustaltakin kuului usein hälinää ja vieraskielistä puhetta, vaikka mies kertoi soittavansa kotoaan Helsingistä.

Tässä vaiheessa Salo soitti poliisille ja kysyi neuvoa siihen, miten asian kanssa pitäisi edetä. Nyt hän harkitsee myös rikosilmoituksen tekemistä huijauksen yrityksestä.

– Uskon, että uusia huijausyrityksiä tulee. En ollut varmastikaan ainoa. Uskon, että toiminta on suunnitelmallista ja järjestäytyneempää. Eivät huijarit pane kaikkia muniaan samaan koriin.

”Olen nähnyt kaikenlaiset metkut miehiltä”

Salo on ymmärrettävästi pettynyt tapauksen takia.

– Ärsytti se, miten tyhmäksi mies minua luuli. Toisaalta minulle tuli hätä muiden naisten puolesta.

Salo toivoo, että muut naiset kuulisivat hänen tarinansa ja välttyisivät joutumasta oikeasti huijatuksi sen ansiosta. 

– Olen ollut niin monta vuotta sinkkuna, että olen nähnyt kaikennäköiset metkut miehiltä – niin ulkomaalaisilta kuin suomalaisiltakin. Minua ei pysty huijaamaan, mutta pelkään sitä, että saaliiksi joutuu vaikka juuri pitkästä parisuhteesta eronnut nainen, jolla ei ole niin paljon kokemusta nykyisestä deittimaailmasta. 

– Se on niin väärin, mitä nuo tekevät, ja ihan täysin ilman omantunnon tuskia.

”I believe in love”

Salo toivoo, että aiheesta keskusteltaisiin nykyistä enemmän.

– Tätä tapahtuu jopa Suomen rajojen ulkopuolelta käsin. Tuskin tuokaan ihminen on Suomessa edes käynyt, Salo arvelee. 

Salo kertoo olevansa muutenkin pettynyt nykyiseen tapailukulttuuriin.

– Tinder on omalla helppoudellaan tuhonnut deittikulttuurin. Ihmiset ovat muuttuneet. Seuran saamisen helppous on johtanut siihen, että ihmiset eivät halua sitoutua. Heti saa sormea napsauttamalla uutta seuraa, kun vain menee jollekin treffipalstoille.     

– Vaikka olen itse Tinderiin kirjoittanut, että etsin mukavaa miestä pidemmäksi aikaa, niin eiköhän sieltä silti tule koko ajan yhden illan juttujen etsijöitä. Ei heillä ole aikomustakaan tapailla pidempään.

Toisaalta profiilinkin voin kirjoittaa mitä haluaa.

“I am a hard working, easy going guy. I believe in love. All I wish to be happy with family and live health life. I love sports.” Tällainen oli Danielin profiili.

Lue myös:

    Videot

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja