Tänä kesänä hätyytellään hyttysiä ahkerammin kuin edellisinä vuosina – vain helle voisi pelastaa

Koululaisten kesäloma on jo alkanut ja monet vanhemmatkin ovat lomiensa äärellä. Mutta pitääkö mökillä suojautua kunnon hyttysparvea vastaan vai selvitäänkö tänä vuonna vähällä?

Kainuun ELY-keskuksen suunnittelija, hyönteistutkija Reima Leinonen kertoo, ettei vielä voi sanoa mitään täysin varmaa tulevasta hyttyskesästä.

– Pohjoisessa on toukkavaihe menossa. Siitä riippuu siitä, mitä nyt tapahtuu. Jos vettä edelleen silloin tällöin sataa, niin tulee normaali tai normaalia hieman runsaampi hyttyskesä.

Koko Suomen mittakaavassa ajateltuna, on hyvin todennäköistä, ettei mitään radikaalia hyttysten suhteen ole luvassa.

– Jos koko Suomea ajatellaan, niin näyttäisi siltä, että tulee normaali hyttyskesä ja, että hyttysiä olisi ihan kohtuullisesti.

Hyttysiä enemmän kuin viime vuosina

Hirveitä hyttysmääriä ei siis toistaiseksi tarvitse pelätä, mutta hyttysiä on silti runsaammin kuin edellisinä vuosina.

– Useampana vuonna peräkkäin lammikot ovat kuivaneet liian nopeasti, jolloin hyttyset ovat kuolleet toukkavaiheessa, eivätkä ole kehittyneet aikuisiksi asti, joten hyttysiä on ollut normaalia vähemmän. Tänä vuonna tulee olemaan korostetusti näkyvillä se, että paikalliset vaihtelut voivat olla tosi suuria – ihan vain sillä perusteella, missä sitä vettä on piisannut ja missä ei.

Leinonen kertoo, että esimerkiksi eteläisessä Suomessa on tällä hetkellä todella paljon vaihtelua siinä, onko vettä tullut vai ei.

– Jos kosteat paikat eivät ole pysyneet veden alla tarpeeksi kauan eli 2–3 viikkoa kesäistä lämpötilaa, se hidastaa kehitystä – ja kesäistä lämpötilaahan ei ole ollut juuri lainkaan.

Veden alla kuitenkin tapahtuu kehitystä.

– Jos kosteat paikat ovat kuivaneet vähänkään tuulella, niin silloin niissä ei ole hyttysiä. Puolestaan siellä, missä on ollut vettä, niin sääskiä on. Selkeästi eteläisessä Suomessa on vaihtelua. Siellä ensimmäiset hyttyset ovat jo lennossa osittain, mutta päämassat eivät ole vielä liikkeellä.

Helle veisi hyttyshuolet

Voisiko yllättävä helle vaikuttaa vielä tilanteeseen?

– Jos tulisi kuiva, tuulinen megahelle, ja painanteet kuivaisivat, niin silloin hyttysiä ei tulisi paljoa. Tai ei tarvitsisi tuullakaan välttämättä. Tällä hetkellä ainakin Pohjois-Suomessa näyttää siltä, että hyttysiä kyllä tulee.

Milloin hyttysten tilanteen tietää varmasti?

– Jos nyt lämpenisi ja muutaman vuorokauden välein tulisi sadekuuro, mutta pysyisi lämpimänä, olisi hyttysiä taatusti ilmassa ainakin normaali määrä. Jos sateita ei tulisi lainkaan, mutta kuitenkin lämpenisi, niitä ei olisi paljoa, Leinonen pohtii vaihtoehtoja.

Sääskikesän kohtalo ratkennee parin viikon sisällä.

– Satavarmaa kuitenkin on, että hyttysiä tulee. Aina löytyy alue, jossa niitä on ihmisten mielestä liikaa. Toisilla alueilla niitä ei ole juuri lainkaan ja ihmiset sanovat, ettei se äijä mitään tiennyt, kun sanoi, että tänne tulee hyttysiä, Leinonen nauraa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja