Mainos

Tampereen keskustaan avautui kylmä taideparatiisi, joka on tuomittu sulamaan – MTV Uutiset vieraili paikalla, tältä siellä näyttää!

3:29
Video: MTV Uutiset vieraili jääveistosnäyttelyssä. Tältä siellä näytti!

Tampereen keskustorilla sijaitsevan Joulutorin kupeeseen on avattu koko perheelle tarkoitettu tunnelmallinen jäätaidenäyttely.  

Laikunlavan edustalle pystytetyn jääveistosteltan teemana on Tamperettaret. Teema on valittu Tampereen 240-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Tapahtumaa organisoinut, "yleisjäämieheksi” itseään luonnehtiva Kaapo Manninen kertoo MTV Uutisille, että veistokset kertovat oman tarinansa Tampereen historiasta.

– Pääosassa ovat naiset. Näyttelyn tarinat ovat todella löyhästi tosiasioihin perustuvia, eli tässä on mielikuvitukselle annettu tilaa. Onkin ihmisten omissa mielissä, miten he tulkitsevat nämä työt, Manninen kertoo.

Plussakelit eivät teltan sisälle pääse

Manninen kertoo, että teltassa on eristys ja jäähdytyslaitteet, joten plussakelit ja vesisateet eivät pääse vahingoittamaan veistoksia.

Näyttelyä on ollut työstämässä kymmenen ammattiveistäjää. Veistäjistä kahdeksan on Suomesta ja kaksi Puolasta.

Jääveistosteltta on toteutettu yhteistyössä Tampereen kaupungin kulttuuripalveluiden ja Suomen Jouluvalo Oy:n kanssa. Manninen kertoo, että näyttelyä on rakennettu kolme viikkoa ja suunnittelua on tehty jo pitkään.

– Teoksiin käytetty jää nostettiin jo viime keväänä Näsijärvestä ja jäät olivat säilössä kesän yli.

Rauhallisen kaunis tuulahdus kaupungin ytimessä

Mannisen mukaan haastavinta jäätaidenäyttelyn rakentamisessa on ollut saada yleistunnelma, jäätyöt ja tarinat tasapainoon. Hän kokee taiteilijoiden onnistuneen työssään erittäin hyvin.

Saman saa havaita näyttelyssä kävijäkin: Teltan sisään on loihdittu hämyisen rauhallinen tunnelma, joka yhdistyy värikkäästi valaistuihin ja taidokkaasti veistettyihin taideteoksiin. Veistoksia verhoilevat kuuset luovat metsäisen tuoksun ja korpitunnelman keskelle vilkasta kaupungin keskustaa.

Jääveistosten herkkään kauneuteen nivoutuu myös tietynlaista kaihoutta: Upeat teokset kun on väistämättä tuomittu sulamaan. Manninen suhtautuu asiaan kuitenkin hyvin positiivisesti.

– Se kuuluu jäänveistoon, että ne sulavat. On hienoa, että ne ovat ainutkertaisia ja niitä katsookin silloin eri tavalla.

Jääveistosteltta toteutetaan Tampereen keskustassa nyt toista kertaa. Edellisen kerran jääveistostelttaan pääsi ihailemaan veistoksia alkuvuodesta, jolloin teemana oli Näsijärven haltijat. Pari vuotta sitten Manninen oli puolestaan organisoimassa jääveistospolkua Tampereen Ikurin metsään.

Lauantaina avautunut Tamperettaret -näyttely on avoinna helmikuun alkuun asti.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja