Tammikuun kevyet keitot

Joulun kinkkujen, kalkkunoiden ja konvehtien jälkeen tekee mieli jotain kevyttä ja raikasta. Katso ihanat keittoreseptit!

Joulunpyhien jälkeen ei tee mieli ainakaan kinkkua tai laatikoita. Tammikuu on hyvää aikaa keventää ruokavaliota. Keitto on täyttävä mutta kevyt ateria. Kokeile vaikka seuraavia:

Maa-artisokkakeitto

2 rkl voita
1 l kuorittuja maa-artisokkia
4 kpl jauhoista perunaa lohkoina
1 sipuli hienonnettuna
suolaa
2 l kasvislientä tai vettä
2 dl kuohukermaa

Sulata voi kattilassa ja lisää kasvikset. Kuullota kasviksia noin viisi minuuttia ja lisää suola. Kuullota kymmenen minuuttia miedolla lämmöllä ja lisää kasvisliemi tai vesi sekä kerma.

Anna hautua kannen alla aivan kypsäksi, niin että kasvikset alkaa hajoamaan.

Soseuta keitto ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa nestettä.

Ranskalainen sipulikeitto

500 g sipulia puolikkaina viipaleina
3 rkl voita
1 rkl öljyä
1 tl suolaa
1/4 tl sokeria
3 rkl vehnäjauhoja
1,5 l kiehuvaa lihalientä tai kasvislientä tai vettä
2 dl valkoviiniä
suolaa
jauhettua mustapippuria
4 kpl paahdettua noin 1 cm paksuista pyöreää leipä viipaletta
3 dl raastettua tahkojuustoa, gruyeriä tai parmesaania

Kuullota sipulit voissa ja öljyssä. Laita kansi päälle ja anna hautua miedolla lämmöllä 15 minuuttia.

Lisää lämpö keskinkertaiseksi ja mausta sipulit suolalla sekä sokerilla. Keitä 30 - 40 minuuttia usein sekoittaen, kunnes sipulit ovat saaneet tasaisen, syvän kullanruskean värin.

Sirota jauhot kattilaan ja sekoittele 3 minuuttia. Ota kattila pois lämmöltä ja sekoita kiehuva liemi sipuliseokseen. Lisää viini ja mausteet. Keitä hiljaa kansi raollaan 30 - 40 minuuttia. Tarkista maku. Laita keitto uuninkestäviin annoskulhoihin.

Keitolla on kaksi erilaista tarjoilutapaa. Me tunnemme keitosta version, jossa leipä ja juusto gratinoidaan uunissa. Keiton voi myös tarjota niin, että laittaa paahdetun leivän keiton päälle ja lisää juustoa keittoon syödessä.

Tomaattikeitto

1 kg tomaatteja
1–2 valkosipulinkynttä
1 keltasipuli
tilkka öljyä
1 rkl tomaattipyreetä
1,5 dl valkoviiniä
5–7 dl kasvislientä
10–15 lehteä basilikaa
suolaa
mustapippuria

Kalttaa tomaatit. Kasta ne nopeasti kiehuvaan veteen ja jäähdytä heti kylmässä vedessä, kuori irtoaa nyt helposti. Halkaise tomaatit ja poista siemenet.

Kuori ja pilko valkosipuli ja keltasipuli. Kuullota sipuleita kattilassa öljytilkassa pari minuuttia. Lisää tomaattimurska ja tomaatit.

Kaada päälle valkoviini ja anna kiehahtaa. Lisää kasvislientä sen verran että tomaatit peittyvät. Keitä noin 10 minuuttia.

Ota kattila liedeltä ja lisää keittoon basilikanlehdet. Soseuta keitto samettiseksi sauvasekoittajalla ja tai tehosekoittimessa.

Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Keventäjien suppilovahverokeitto

6:lle hengelle

500 g suppilovahveroita
1 kpl sipulia
1 rkl rypsiöljyä kylmäpuristettu
3 rkl vehnäjauhoja (puolikarkeita)
1,2 l vettä
1 kpl kasvisliemikuutioita tai 2 kpl
2 dl ruoanvalmistuskermaa (15 %)
mustapippuria myllystä
ripaus suolaa
pinnalle persiljaa

Puhdista sienet ja haihduta niistä nestettä pannussa tai laakeassa kasarissa. 2 l tuoreita sieniä painaa noin 0,5 kg. Kun niistä haihduttaa nestettä pois, jäljelle jää sieniä noin 4,5 dl.

Hakkaa sienet leikkuulaudalla hienoksi tai jätä vähän isommiksi paloiksi oman makusi mukaan.

Leikkaa sipuli hienoksi ja kuullota sitä hetki öljyssä kasarin pohjalla ennen sienien lisäämistä. Paista hetken aikaa ja ripottele pinnalle jauhot. Sekoita hyvin ja anna jauhojen turvota ja kaada joukkoon vettä.

Vatkaa vispilällä niin että jauhot sekoittuvat tasaisesti. Voit lisätä enemmän jauhoja, jos pidät sakeasta keitosta. Lisää kasvisliemikuutio. Anna kiehua hiljaa poreillen kannen alla 20-30 minuuttia tai pidempään ennen kerman lisäämistä.

Keitä vielä vähän aikaa, mausta ja tarkista maku. Voit maustaa keiton 1-2 ruokalusikallisella sherryä. Ripottele keiton pinnalle persiljaa.

Lammas-kaalikeitto

1 rkl öljyä
400 g mureaa lampaanpaistia kuutioina (tai muuta lampaan osaa hyvin raakakypsyneenä)
1 rkl öljyä
2 valkosipulinkynttä
2 sipulia
1 l kaalia suikaleina
4 perunaa
2 porkkanaa
1 pieni lanttu
1 rkl tomaattipyreetä
suolaa
10 kokonaista maustepippuria
1 laakerinlehti
noin 2 l vettä
1 dl persiljaa hienonnettuna

Ruskista lihat paistinpannulla kauniin ruskeiksi ja mausta ne suolalla.

Pane öljy keittokattilaan ja kuullota siinä ensin hienonnetut valkosipulit ja sipulit. Lisää kuutioidut kasvikset ja kuullota. Mausta kasvikset suolalla. Sekoita joukkoon ruskistetut lihakuutiot.

Lisää vesi ja mausteet. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin tunti, kunnes lihat ja kasvikset ovat kypsiä.

Sekoita persilja joukkoon juuri ennen tarjoilua.

MTV3

Lue myös:

    Uusimmat