Tämän vuoksi suomalaispariskunnat hakeutuvat terapiaan

Pari- ja seksuaaliterapeutti Sisko Tiilikan vastaanotolle tulee silloin tällöin pitkään avioliitossa eläneitä ihmisiä, jotka eivät riitele puolisonsa kanssa koskaan. Riidaton parisuhde saattaa kuulostaa ihanteelliselta, mutta Tiilikan mukaan toimivaa sellaista ei ole olemassakaan.

– Yksi hyvän parisuhteen tärkeimmistä tunnusmerkeistä on, että molemmat osapuolet osaavat ilmaista itseään ja tulevat kuulluksi. Jos parisuhteessa ei koskaan riidellä, se on lähes aina merkki siitä, että kommunikointi ei pelaa, ja että jompikumpi alistuu, Sisko Tiilikka toteaa.

Hänen mukaansa on mahdotonta elää vuosikymmeniä saman katon alla toisen ihmisen kanssa ilman yhtäkään erimielisyyttä. Täysin riidaton parisuhde siis tarkoittaa sitä, että olemassa olevista erimielisyyksistä ei puhuta.Toisin sanoen kyseessä on vuorovaikutusongelma.

– Hyvin usein kyse on kiltteydestä, sillä varsinkin meillä naisilla on usein tapana olla liian kilttejä ja alistua vahvemman tahtoon.

Vuorovaikutusongelmat näkyvät myös makuuhuoneessa

Tiilikan vastaanotolle hakeudutaan yleisimmin etsimään ratkaisua haluttomuuteen.

– Haluttomuuden taustalla voi olla hyvin monenlaisia syitä. Joskus kyse on jostakin lapsuuden käsittelemättömästä traumasta, mutta usein nimenomaan kommunikointiongelmasta. Jos oman itsensä ilmaisu ja kuulluksi tuleminen on vaikeaa muutenkin, se on vaikeaa myös makuuhuoneessa, Tiilikka selittää.

Hän kertoo työskennelleensä jonkin verran lähes toivottamilta kuulostavien pariskuntien kanssa. Kun on menty nuorena naimisiin ja eletty 30 vuotta yhdessä, herätään yhtäkkiä pohtimaan, miksi ylipäätään ollaan yhdessä: Onko tuo se sama ihminen, jonka kanssa menin naimisiin? Tunnenko häntä enää ollenkaan? Rakastanko häntä, jos kerran en enää halua häntä?

– Jos rakkautta on hitustakaan jäljellä, toivotonta tilannetta ei ole, ja huononkin parisuhteen voi saada toimimaan, Tiilikka lohduttaa.

Tosin rakkauden lisäksi parilla täytyy olla myös aitoa halua selvittää ongelmansa ja tehdä töitä sen eteen.

– Pariterapeutin vastaanotolle tai jollekin parisuhdekurssille meneminen on hyvä alku, ja kertoo kyllä, että halua on.

Studio55/Elina Rantalainen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja