Tämän tiedämme Capitolin epäillystä: Uskoi liittovaltion "mielenhallintaan", kirjoitti somessa ongelmistaan

2:36
Kongressitalo oli jälleen hyökkäyksen kohteena: Välikohtauksessa kuoli kaksi henkilöä – tämä tapauksesta tiedetään

Yhdysvalloissa kongressin alue Washingtonissa suljettiin perjantaina tunneiksi, kun mies yritti tunkeutua autolla sisään alueelle. 

Poliisin mukaan Capitolille pyrkinyt kuljettaja oli ajanut kahden vartiossa olleen poliisin päälle.

Kuski oli ajoesteeseen törmättyään noussut autosta puukko kädessään, minkä jälkeen poliisi ampui häntä. Mies ehti kuitenkin puukottaa toista poliiseista.

Myös ajoneuvon kuljettaja kuoli vammoihinsa.

Somessa viitteitä ongelmista

Uutiskanava CNN:n mukaan teosta epäillään 25-vuotiasta miestä, joka on suorittanut kandidaatin tutkinnon rahoitusalalta. Uutiskanavan mukaan viime aikoina epäilty oli kertonut sosiaalisessa mediassa muun muassa menettäneensä työnsä ja kärsivänsä terveysongelmista.

CNN kävi läpi epäillylle kuuluneita Facebook- ja Instagram-tilejä ennen kuin ne poistettiin palveluista myöhemmin perjantaina paikallista aikaa. Facebook-sivun kuulumisen epäillylle vahvisti CNN:lle kaksi poliisilähdettä. Instagram-tilillä puolestaan oli samaa sisältöä kuin Facebook-tilillä.

Epäilty oli kertonut sosiaalisessa mediassa muun muassa liittovaltion häneen kohdistamasta "mielenhallinnasta". Hän vaikutti uskovan olevansa esimerkiksi liittovaltion poliisin FBI:n sekä tiedustelupalvelu CIA:n kohteena. Kirjoituksissaan hän mainitsi esimerkiksi murtautumiset kotiinsa, ruokansa myrkyttämisen sekä tahdonvastaiset operaatiot sairaalassa.

Nation of Islam -järjestön seuraaja

Epäilty näytti jakaneen myös Nation of Islam -järjestön johtajan Louis Farrakhanin videoituja puheita, viimeksi perjantaina, CNN kertoo.

Nation of Islam on islamilainen uskonnollinen järjestö, jonka yhtenä tavoitteena on mustien aseman parantaminen. Epäilty oli kuvaillut Farrakhania henkiseksi isäkseen.

Farrakhanin linjaa on kuvailtu muun muassa juutalaisvastaiseksi, kertoo uutistoimisto AFP.

Poliisi on kertonut, että se ei epäile perjantain tapahtumissa terrorismia. Epäillystä ei ollut aiempia merkintöjä poliisin tiedossa. Teon motiiviin ei myöskään otettu vielä kantaa, AFP kertoo.

–  Teko ei vaikuta olevan kytköksissä terrorismiin, mutta jatkamme tietenkin tutkimuksia, Washingtonin poliisin päällikkö Robert Contee sanoi AFP:n mukaan.CNN kertoo yrittäneensä tavoittaa Nation of Islam -järjestöä kommenttia varten siinä kuitenkaan onnistumatta.

Kongressi oli pääsiäistauolla

Perjantaina kuolleen poliisin kerrotaan työskennelleen kongressin turvallisuudesta vastaavassa poliisissa 18 vuotta. Toinen tilanteessa loukkaantunut poliisi puolestaan on sairaalahoidossa ja hänen tilansa on vakaa, kongressin poliisi kertoi tviitissä.

Epäilty lähestyi Capitolia iltapäivällä yhden maissa paikallista aikaa. Yhdysvaltain kongressi on pääsiäisen ajan istuntotauolla, mutta alueen rakennuksissa töissä olleelle henkilökunnalle ilmoitettiin tekstiviestitse, ettei sisään tai ulos pääse, AFP kertoo.

Henkilökuntaa myös neuvottiin pysymään poissa ikkunoista. Kansalliskaartin joukot määrättiin liikkeelle.

Capitolin alueen lukitus purettiin joitakin tunteja myöhemmin.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja