Tämän takia Ilves on nyt kriittisessä asemassa – Petteri Sihvonen avaa, miksi SM-liigan vetonaulan on pakko tehdä merkittäviä muutoksia

Maalikooste: Ilves - KooKoo 6:48
Videolla maalikooste ottelusta Ilves-KooKoo.

Jääkiekon SM-liigassa Tampereen Ilves palasi 21 vuoden tauon jälkeen mitalien tielle, kun se kaatoi sunnuntain pronssiottelussa KooKoon 3–2. Sen jälkeen monissa puheissa esiintyi se, miten tämä oli Ilvekselle ”yksi askel menestyksen portailla”. Onko Ilveksen suunta ylöspäin? MTV Urheilun jääkiekkoasiantuntija Petteri Sihvonen varoittelee, ettei nykytapa vie Ilvestä yhtään nykyistä pidemmälle.

Ilves lähti uuteen kauteen nimivahvalla joukkueella, jonka ykköstähdeksi värvättiin SM-liigan pistepörssin voittaja Petri Kontiola. Ilves oli syksyllä vaikeuksissa ja sukelsi syvällä, kun sen peli oli solmussa.

Hiljalleen meno parani, minkä myötä Ilves nousi kärkitaistoon mukaan.

Yksi kriittisin piste osui puolivälieriin, kun Ilves joutui tiukoille Kärppiä vastaan. Joukkueiden välinen puolivälieräsarja eteni seitsemännen ottelun jatkoerään, jossa Petri Kontiola varmisti tupsukorville mitalipelipaikan.

Sunnuntaina Ilves palasi mitalikantaan, kun se voitti pronssiottelussa kauden sensaatiojoukkueen KooKoon.

MTV Urheilun jääkiekkoasiantuntijan Petteri Sihvosen mukaan sunnuntaina nähty taisto oli yksi ”2000-luvun merkittävimmistä pronssiotteluista”.

– KooKoon kannalta iso juttu oli ylipäätänsä päästä pronssipeliin. Yli 10000-päinen yleisö sai sen, mitä se halusi. Vuosi sitten pronssipeli oli katastrofi – nyt tämä puolusti sen asemaa, Sihvonen totesi sunnuntain taistosta.

Ilves lähti otteluun tiiviinä rintamana, pelaten träppiä KooKoon rintamahyökkäyksiä vastaan.

– Kun Ilves sai avausmaalin, tuntui siltä, kuinka KooKoon itseluottamus olisi murentunut ihan täysin. Se taas johti siihen, että Ilveksen peli aukesi. Ikään kuin tilaisuus teki varkaan. KooKoo sai tuosta vielä pelin aikaiseksi, kun Ilveksen paketti ei taaskaan pysynyt kasassa, Sihvonen analysoi pronssiottelua.

– Ilveksen päävalmentajalle Jouko Myrrälle kausi antoi ison opetuksen. Ensi syksynä heidän pitää pelata paljon träppiä ja toistaa viisikkolähtöjä yksi toisensa jälkeen. Sitä kautta he voivat rakentaa menestysreseptiä, Sihvonen sanoo isoista muutoksista, joiden äärellä Ilves nyt on.

Menetetty sauma

Ilveksen tähtihyökkääjä Petri Kontiola sanoi osuvat sanat pronssiottelun jälkeen.

– Tuntui siltä, että enempään olisi ollut saumoja, Kontiola totesi.

Ilveksen leiristä päävalmentaja Jouko Myrrä ja toimitusjohtaja Risto Jalo antoivat omat kausiarvionsa C Moren lähetyksessä. Myrrä nosti esiin muun muassa sen, miten pahasti Ilves kärsi loukkaantumis- ja sairaspoissaoloista kauden kriittisillä hetkillä. Ne taas heijastuivat sen ”kevään pelaamiseen”.

Jouko Myrrä: "Meidän kevään pelaamiseen vaikutti se, ettemme pystyneet terveenä harjoittelemaan"

Jouko Myrrä:"Meidän kevään pelaamiseen vaikutti se, ettemme pystyneet terveenä harjoittelemaan" 6:26

Ilveksen toimitusjohtaja Risto Jalo: "Ensi vuonna on myös hyvä sauma pärjätä"

Ilveksen toimitusjohtaja Risto Jalo:"Ensi vuonna on myös hyvä sauma pärjätä" 4:17

Sihvonen ei osta näitä tekosyitä.

– Kaikillahan niitä poissaoloja oli. Tuo on itsensä pieneksi tekemistä. Ilves sössi ison mahdollisuutensa. Totta kai, varmasti tämä kausi antaa uskoa. Ei ole kuitenkaan mitenkään selvää, että prosessi vie eteenpäin. Voi sanoa, että tämä oli traaginen pronssi. Ilves olisi ollut paremmin valmennettuna TPS:ää kovempi nippu, Sihvonen väittää.

Prosessipuheisiin on syytä suhtautua varoen, sillä ensi kaudella rima on vielä korkeammalla.

– Muun muassa Kärpät, HIFK ja Lukko eivät tule päästämään Ilvestä helpolla, muiden jo esillä olleiden joukkueiden lisäksi. Väylä oli auki. Nyt se oli ja meni, Sihvonen miettii.

– Heidän sisäisen analyysinsä pitäisi olla erittäin tiukka ja kova. Nyt he alleviivasivat muun muassa sitä, että yleisö sytyttää prosessin. Ei se niin ole. Jouko Myrrän on kerrottava Timo Koskelalle (urheilutoimenjohtaja), että miten he aikovat pelata syksyn ensimmäisestä harjoituksesta lähtien. Koska jos mennään pelkästään vain jollain progressio-ajattelutavalla, niin äkkiä ollaan kuplan sisällä. Ensi kaudesta voi odottaa kaikkien aikojen kovinta liigakautta. Se tarkoittaa sitä, että Ilveksen on oltava kaikilla osa-alueilla parempi. Sen suhteen kysyn, että onko Jouko Myrrä se valmentaja, joka vie heitä eteenpäin? Jos retorisesti vastaan itse, niin minun papereissani hän ei ole. Toivottavasti Myrrä on viisastunut siitä, miten Ilves pelasi syksyllä 2021. Jos he eivät tajua, että siellä on nyt väärä kylvö, niin en ennusta heille mitenkään kovin hyvää kautta, Sihvonen paaluttaa.

Kriittinen kysymys ja kysymykset

Miksi Ilveksen tulevaisuuden näkyvät ovat nyt niin kriittisessä asemassa? Syy on hyvin yksinkertainen.

Ilveksestä on tullut, uudella Nokia Arenalla, suunnannäyttäjä. Sen kahdeksaa pudotuspeliottelua kävi katsomassa peräti 85 000 katsojaa. Se tietää 10 625 katsojan keskiarvoa ottelua kohden.

Muut eivät ole edes lähelläkään Ilveksen lukemia.

Osasyy yleisömenestykselle tulee huumasta ja positiivisesta puhurista, joka pyörii Ilveksen jatkuvasti kasvavan yhteisön sisällä.

Puhutaan isosta mahdollisuudesta, mutta myös potentiaalisesta taakasta. Uudelle, nuorelle yhteisölle olisi tarjottava leipää pöytään.

Pystyykö Ilves siihen? Pystyykö se tarjoamaan samanlaista nousujohteista jatkumoa ja menestystä valtaville massoille?

– Suomalainen jääkiekkoilu kaipaisi sitä, että Ilves pystyisi vähintään edes pitämään nämä asemat. Ensi kaudella kilpailu on paljon kovempaa, eikä ole mitenkään kirkossa kuulutettua, että sama meno jatkuu yhä. Olen hyvin varauksellinen sen suhteen, että Ilves pysyy näin korkealla. Siihen vaaditaan parhaita pelaajia, parasta valmennusta ja parasta urheilujohtoa. Nyt tuo kaikki on ollut ihan hyvää. Se taas ei tule riittämään, Sihvonen puhuu vaatimustasosta.

Sihvosen mukaan ylivoimaisesti tärkein juttu on se, millaista peliä Ilves lähtee pelaamaan ensi kaudella. Eli Suomeksi sanottuna kysymys liittyy siihen, että jatkaako se näyttävää ”runkosarjarallattelua” vai yrittääkö se nojata tiiviiseen viisikkopeliin ja Suomi-kiekon lainalaisuuksiin.

– Ensi kaudella on monta joukkuetta, jotka sekä hyökkäävät että puolustavat briljantilla tavalla. SM-liiga on maailman taktisin sarja. Kun siellä tulee tiivis viisikko eteen, ei riitä enää mikään Nokia Arenan hurmos tai henki, Sihvonen maalailee.

– Siellä on nyt paljon uutta väkeä katsomoissa. Silloin, jos jossakin, menestys on kaikki kaikessa. En oikein jaksa uskoa tämmöiseen keskieurooppalaiseen ajattelutapaan, että ihmiset viihtyisivät vain hyvän tunnelman keskellä. Se on kuitenkin suomalainen yleisö siellä pohjilla, joiden progressioajattelutapa on vielä muita jyrkempi. Siksi tilanne on kriittinen, Sihvonen avaa.

Kriittisyys näkyi jo osaltaan sunnuntaina.

– Nyt pronssi otettiin ikään kuin pakolla. Ja pakon tie on kamala, Sihvonen miettii.

Lue myös:

    Uusimmat