Tämä pieni mystinen otus on lätkäisty monen auton takaluukkuun, mutta mikä ihme se oikein on?

Näitä asioita et ole huomannut tutuista logoista 2:10
Tutut ja arkipäiväiset logot pursuavat erilaisia piilomerkityksiä ja symboliikkaa.

Oletko joskus miettinyt, mitä auton perään kiinnitetty kalamerkki tarkoittaa? Tässä on vastaus.

Moni on nähnyt auton perään kiinnitetyn kalaa muistuttavan tunnuksen, mutta sen merkitys herättää aika ajoin kysymyksiä.

Kala on yksi vanhimmista kristillisistä symboleista, ja joissain yhteyksissä sitä on kutsuttu myös Jeesus-kalaksi. Symbolin oikea nimi on kuitenkin iktys. Kun kristittyjä vainottiin Rooman valtakunnassa, he tunnistivat toisensa piirtämällä kalan kuvan maahan, seinälle tai pöytään.

Suomen evankelisluterilaisen kirkon mukaan kalasymboli on peräisin siitä, että kalaa tarkoittavan kreikankielisen sanan ikhthys alkukirjaimet ovat samat kuin sanoissa Iesous Khristos Theou Hyios Soter. Suomeksi rimpsu kuuluu Jeesus Kristus Jumalan Poika Vapahtaja.

Mikäli iktys-symbolin sattuu bongaamaan esimerkiksi edellä ajavan auton perästä, voi perustellusti olettaa, että auton omistaja tai haltija haluaa viestittää uskovansa jumalaan.

Muokatulla versiolla päinvastainen merkitys

Kristillisestä kalasymbolista näkee liikenteessä myös toisenlaista versiota, jossa kalalla on jalat ja sen sisällä teksti Darwin.

Tämä symboli on  kuitenkin irvailua alkuperäiselle symbolille, ja sen käyttäjä haluaa kertoa uskovansa Charles Darwinin kehittämään evoluutioteoriaan luomiskertomuksen sijaan.

Artikkeli on uusinta tammikuulta.

Lue myös:

    Uusimmat