Tämä on suomalaisille pukeutumisessa tärkeintä

Merkitseekö suomalaisille pukeutumisessa eniten se, miltä vaate näyttää vai se, millaiset käyttöominaisuudet vaatteella on? Onko suomalaisille ulkonäkö vaatteiden kohdalla tärkeää, vai sonnustaudutaanko Suomessa muodin vastaisesti, jos sääolot sitä vaativat? AVAn kysely selvitti, mikä on suomalaisille pukeutumisessa kaikkein tärkeintä.

AVAlaiset vastasivat kyselyyn ja kertoivat, mikä saa heidät valitsemaan ylleen tietyt vaatteet: niiden ulkonäkö vai käytännöllisyys. Selvisi, että vaikka käytännöllisyyskin painaa vaakakupissa paljon, on vaatteen ulkonäkö kaikkein merkittävin valintaperuste suomalaisten keskuudessa. Useat vastaajat painottivat sitä, että heidän tavoitteenaan on kuitenkin löytää vaatteita, jotka ovat otollisia sekä ulkonäkönsä että käytännöllisyytensä puolesta.

Ulkonäkö on vaatteen tärkein ominaisuus

Kyselyyn vastanneista 55 prosenttia kertoi pitävänsä vaatteen ulkonäköä kaikkein tärkeimpänä ominaisuutena. Vastaajat pitävät vaatetusta äärimmäisen tärkeänä osana omaa persoonaa, jonka vahvistaminen vaatetuksen kautta parantaa parhaillaan itsetuntoa.

"Kyllä vaatteet pitää olla sen näköisiä että niissä kehtaa kodin ulkopuolellakin liikkua. Siis ei sen tarvitse välttämättä mitään kallista ja luksusta olla. Perusvaatteissakin on ulkonäkö yhdistettynä käytännöllisyyteen on tärkeää ainakin minulle."

"Totta kai ulkonäkö. Ilmaisen pukeutumisella itseäni, omia mielipiteitäni ja tunteitani. Käytännöllisyyttä ajattelen vasta kun kyseessä on liikuntavaatetus tms, mutta arkivaatteissa ajattelen täysin ulkonäköä."

"Kun näytän hyvältä, itsevarmuuteni nousee. Tästä on hyötyä töissä. Ja hyvältä näyttäminen ei tarkoita minihametta ja korkokenkiä, vaan mieluummin se hyvin istuva paita ja housut, kuin verkkahousut."

"Ulkonäkö, koska vaatteet ovat yksi väylä ilmaista itseään ja omaa persoonaansa. Toki vaatteet voivat olla sekä käytännöllisiä että hyvännäköisiä, mutta vaatteet jotka miellyttävät omaa silmää ja sopivat itselle kohottavat itsetuntoa ja kummasti mielikin on positiivisempi. Tuskin tuntisin itseäni kovinkaan itsevarmaksi ja viehättäväksi mukavissa verkkareissa eli ulkonäkö on tärkeämpi kriteeri kuin käytännöllisyys ainakin omalla kohdallani."

"Vaatteessa yksi ehdottomasti tärkein tekijä on persoonallisuus. Haluan käyttää vaatteita, jotka kuvastavat minua ja tuntuvat omilta. Käytännöllisyyteenkin tulee kiinnitettyä huomiota, mutta enemmän se on se vaatteen ulkonäkö ja materiaalin tuntu iholla, mikä ratkaisee lopulta."

"Ulkonäkö. Kun on itseään miellyttävät vaatteet päällä saa myös mukaan hitusen itsevarmuutta!"

"Vaatteen tulee miellyttää MINUN silmääni, jotta haluaisin ostaa sen. Käytännöllisyys tulee heti perässä."

"Pukeutuminen on osa identiteettiä ja sen ilmaisua. Pukeutuminen – se olet sinä. Tosin totuus voi sattua, niin kuin aina."

"Ulkonäkö! Pukeutumisen oltava tilanteen mukaista. Ei käytännöllinen pukeutuminen tarkoita sitä, että saisi näyttää rumalta tai epänaiselliselta. Vähän ajatusta ja katse peiliin ennen ulos astumista."

Vaakakupissa painaa myös käytännöllisyys

Kyselyyn vastanneista 45 prosenttia kertoi pitävänsä vaatteen tärkeimpänä ominaisuutena käytännöllisyyttä. Käytännöllisyyden useampi suomalainen yhdisti korkeaan laatuun, joka kestää aikaa.

"Elämässä on muutakin kuin vaatteilla koreilu. Se, että pystyy tuntemaan olonsa riittävän mukavaksi pystyäkseen keskittymään esimerkiksi työntekoon on tärkeämpää kuin täydellinen ulkoasu."

"Käytännöllinen asu kestää myös ajan kulumisen. Siihen mukava pukeutua vuodesta vuoteen, siinä tuntee olonsa kotoisaksi ja turvalliseksi ja tietenkin sen on aikoinaan valinnut omaa persoonallisuuttaan täydentämään ja omaa värimaailmaansa vastaamaan."

"Jos vaatteiden persoonallisuuden takia ei pääse epämukavissa kengissä askeltakaan eteenpäin tai jos aina kaupassa käynnin jälkeen on viikon vuodepotilaana säähän täysin sopimattoman pukeutumisen takia, niin saa miettiä kumpi onkaan tärkeää. Itsekin haluan silmää miellyttäviä vaatteita, mutta rahaa ei ole kaikkiin villityksiin tuhlattavissa, eli mukavat, käytännölliset ja kauniit perusvaatteet kunniaan!"

"Asun on toimittava tilanteessa kuin tilanteessa. Se, että asu näyttää hyvältä on tietenkin tärkeää, mutta toimistokuosissa täytyy voida lähteä työreissulle maaseudun kyliin, jos tulee tarvista. Sellainen asu kuin työ. Kotona käytännöllisyys ja mukavuus ovat yksi ja sama asia."

"Totta kai pitää pukeutua tilanteen mukaan. Ei ole kovin käytännöllistä tehdä lumitöitä korkosaapikkaissa ja nahkahameessa"

"Mikään ei ole inhottavinta kuin heittää pois huonolaatuinen, kerran käytetty tai pesty vaate. Vaatteen täytyy olla laadukas jotta se kestää pesun ja käytön. Olkaa siis tarkkoina ja tunnustelkaa materiaalia ennen kuin ostatte, niin säästyy rahaa ja luontoa."

"Käytännöllisyys ei tarkoita sitä, etteivätkö vaatteet voisi näyttää hyvältä. Itse käytän paljon rentoja vaatteita ja niissä tummia sävyjä. Tärkeintä on mielestäni, että vaatteet päällä voi liikkua vapaasti!"

"Käytännöllisyys tarkoittaa minulle sitä, että viihdyn vaatteissani ja koen, että voin tehdä juurikin sen, mitä tilanteessa vaaditaan. Kun vaatteissa on kuin kotonaan, niin se heijastuu koko muuhun olemukseen positiivisesti. Eikä käytännöllisyys automaattisesti tarkoita, etteikö vaate myös näyttäisi hyvältä."

"Helppo pärjätä eri tilanteissa, kun on käytännölliset vaatteet, jotka sopivat tilanteeseen."

"Käytännöllinen on kaunista. Vaellukselle vaellussaappaat ja jokasään kuteet, lenkille lenkkitossut. Punaiselle matolle kengät joilla osaa kävellä kauniisti ja joiden takia ei hymy hyydy. Totta kai ulkonäöllä on jokin merkitys pukeutumisessa, mutta käytännöllisyys ei mielestäni tarkoita, etteikö saisi pukeutua naisellisesti jos tilanne sitä vaatii."

"Ehdottomasti käytännöllisyys! Ei kehtaa värjötellä pakkasessa tai hikoilla helteessä vain sen takia, että vaatteiden tulis näyttää hyvälle. Yleensähän ne pilaantuvatkin väärin käytettyinä, eikö?"

"Käytännöllisyys. Suomen sääolosuhteet ovat vaihtelevia, ja myös käyttötarkoitus (= juhla, arki, työ, liikunta, jne) on otettava huomioon. Vaatteissa on oltava myös käyttömukavuutta, sopivasti väljyyttä ja mielellään joustavuutta."

"Pukeutumisessa on otettava huomioon sääolosuhteet. Samoin liikkumistapa; kävely, pyöräily vai taksi."

"Käytännöllinenkin voi olla kaunista. Valitsee vaan kauniit vaatteet oikeisiin tilanteisiin. Salille kauniit salivaatteet, jotka soveltuvat liikuntaan ja punaiselle matolle jotain sellaista mitä ei arkena pitäisi."

Lue myös:

AVA / Heli Kuitunen

Kuvat: Shutterstock, Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja