Tämä on paras ikä mennä naimisiin

Toisen tapaaminen, kihlautuminen ja avioituminen ennen kuin kukaan ehtii huomatakaan saattaa kuulostaa jonkun korvaan romanttiselta, mutta toiseen saattaisi olla myös syytä tutustua ennen avioitumista.

Asiantuntijoiden mukaan nuorena solmitut pika-avioliitot eivät ole välttämättä kovin suositeltavia päätöksiä.

Vaikka ajatus nopeista liikkeistä saattaa tuntua romanttiselta, on monta käytännön syytä, joiden vuoksi olisi hyvä odottaa hetki, ennen kuin hyppää suin päin avioliittoaikeissaan askeleen eteenpäin.

Ihmiset huonot puolet eivät paljastu muutamassa kuukaudessa

Asiantuntijoiden mukaan vie vähintään kuusi kuukautta nähdä uuden kumppanin piirteet siinä määrin realistisesti, että niistä pystyy tekemään jonkinlaisia johtopäätöksiä. Erilaisten tilanteiden läpikäyminen yhdessä kertoo nopeasti siitä, onko kaksi ihmistä tarkoitettu toisilleen.

Alkuvaiheen dopamiinitasojen on hyvä antaa laskea

Keskushermoston välittäjäaineena toimiva dopamiini-hormoni on se aine, joka on vastuussa ihastuksen hetkillä koetuista kokonaisvaltaisista tunteista. Dopamiini saa ihmisen tuntemaan olonsa hyvin positiiviseksi ja sillä on valta elimistössä silloin kun käydään läpi voimakkaita positiivisia tunteita.

Onnellisuus on tietenkin tärkeää, mutta se saattaa hämärtää myös todellisuudentajua. Dopamiinitasotkin alkavat usein laskea kuuden kuukauden kuluessa.

Yhteisten tulevaisuudensuunnitelmien selviäminen vie aikaa

Jokainen tarvitsee aikaa selvittääkseen sen, mitä elämältä haluaa. Usein tulee otettua harha-askelia ja nuoruuden haaveet saattavat kaatua mahdottomuuteensa. Esimerkiksi huononäköisen on turha haaveilla lentäjän ammatista ja unelmien tilalle on kehitettävä uusia.

Jotta parisuhde kestäisi, kumppanien arvojen on oltava samanlaiset. Vuosien mittaan ajatukset usein tasaantuvat ja kokemuksen tuoma perspektiivi vahvistaa omia arvoja.

Maaginen numero

Oikea ikä avioitumiselle on tietenkin yksilöllinen. 20 ja 30 ikävuoden välillä kokemusta on kuitenkin kertynyt elämästä sen verran, että avioliiton kestämisen todennäköisyys kasvaa.

Siihen on perusteltuja käytännön syitä, että noin 25-vuotiaana innostutaan menemään naimisiin. Päällimmäisinä näistä syistä ovat koulutus ja raha. On selvinnyt, että mitä kauemmin naisella on ollut tutkinto, sitä pienemmällä todennäköisyydellä hänen avioliittonsa päättyy eroon.

– Koulutetut naiset ovat usein itsevarmempia ja tuntevat itsensä paremmin. He eivät myöskään mielellään halua tehdä kompromisseja valitessaan kumppania, parisuhdeasioihin perehtynyt lääkäri Terri Orbuch kertoo.

25-vuotiaana ihminen on todennäköisesti tapaillut useita kumppaniehdokkaita ja kartottanut tarjontaa. Näiden kokemusten perusteella syntyy usein mielikuva ihmisestä, jonka kanssa olisi hyvä jakaa arjen ilot ja surut.

– Sen ikäisenä on todennäköisesti tapaillut sen verran kumppaniehdokkaita, että tietää sen, minkälaista kumppania ei halua. Siten oppii tietämään sen, että mitä itse kaipaa elämäänsä ja mitä ei, Orbuch kertoo.

Eniten painoarvoa pitäisi kuitenkin antaa omille elämänarvoilleen. Kenenkään vuoksi ei ole syytä muuttaa omaa identiteettiään.

– Tärkeintä on, että tunnistaa omat tavoitteensa ja elämänarvonsa, parisuhteiden intimiteettiin perehtynyt lääkäri Paul Coleman muistuttaa.

MTV3/Helmi

Lähde: Cosmopolitan

Kuvat: Shutterstock, GettyImages

Lue myös:

    Uusimmat