"Tämä on ihmisten syytä" – Metsäpalot riepottelevat Amazonin sademetsää Brasiliassa ennätysvauhtia: Satelliittikuvista näkyy järkyttävä tuho

Amazonin sademetsä palaa tällä hetkellä Brasiliassa ennätysvauhtia.

Brasiiassa sijaitseva Amazonin sademetsä on kärsinyt tänä vuonna äärimmäisen pahoista metsäpaloista. Hurjimmat metsäpalot on noteerattu Mato Grosson ja Paran osavaltioissa, joissa viljelysmaahakkuut ovat vauhdittaneet metsien häviämistä.

Maanviljelijät laajentavat Brasialiassa viljelysmaitaan ennen sadekauden alkua.

Sademetsässä on Brasilian avaruustutkimuskeskus INPE:n mukaan ilmennyt pelkästään tänä vuonna yli 70 000 metsäpaloa. Metsäpalot ovat lisääntyneet INPE:n mukaan yhdessä vuodessa peräti 83 prosenttia.

"Tämä on ihmisten syytä"

Viime torstaista lähtien Brasiliassa on havaittu satelliittikuvissa lähes 10 000 uutta metsäpaloa, joista suurin osa ilmennyt Amazonin sademetsässä.

Metsäpalot ovat Brasiliassa yleisiä kuivan kauden aikaan, mutta INPE:n tutkijan, Alberto Setzerin mukaan alueella ei ole tällä hetkellä millään tavalla radikaalisti kuivempaa kuin normaalisti. 

– Amazonin sademäärissä ei ole tällä hetkellä mitään poikkeuksellista. Sademäärät ovat vain hiukan keskimääräistä alhaisempia. Tämä on ihmisten ansiota, joko tahallista tai tahatonta, Setzer kertoo.

Kritiikkiä osakseen on saanut Brasilian presidentti Jair Bolsonaro, jota on syytetty ympäristötavoitteiden sivuuttamisesta ja välinpitämättömyydestä ilmaston hyvinvointia kohtaan.

Yläpuolelta löytyvältä videolta on nähtävissä, että metsät palavat Amazonissa aggressiivisesti, ja palot saavat aikaan taivaalle tummia pilviä. 

Lähde: Reuters

Lue myös:

    Uusimmat