Tämä on Englannin suurin ongelma – näin kritisoitu joukkue voi vielä voittaa EM-kisat: "Ehdottomasti pitää"

MTV Urheilun asiantuntija Mika Väyrynen on pettynyt näkemäänsä. Englanti ei ole vastannut odotuksia tämän kesän EM-kisoissa. Väyrynen näkee kritisoidulla joukkueella kuitenkin vielä saumat Euroopan mestaruuteen.

Englanti on kerännyt ensimmäisestä kahdesta ottelustaan neljä pistettä. Se voitti avauspelissään Serbian 1–0 ja jäi sen jälkeen 1–1-tasatulokseen Tanskan kanssa. Tänään tiistaina se kohtaa viimeisessä pelissään Slovenian.

Englannin joukkueesta löytyy joitain Euroopan parhaita pelaajia, mutta sen esitykset ovat jääneet etenkin hyökkäyspäässä vaisuiksi. Maajoukkuelegendat Gary Lineker ja Alan Shearer ovat muun muassa kutsuneet tekemistä koruttomasti “paskaksi”.

Väyrynen ei kuitenkaan allekirjoita kyseisiä näkemyksiä täysin.

– Odotukset ulkopuolelta ovat järkyttävän isot. Kaikki puhuvat siitä, että nyt pytty pitäisi saada kotiin. Tuolla pelaajanipulla, etenkin hyökkäysvalikoimalla, Englannin pitäisi toki pystyä parempaan. On kuitenkin nähtävissä, miten moni pelaaja on tottunut pelaamaan täysin eri tavalla ja eri periaatteilla seurajoukkueissaan, kuin maajoukkueessa, Väyrynen pohtii.

– Jos esimerkiksi maalivahdilla on pallo, niin on totuttu siihen, että se pelataan lyhyenä. Sitten se pallo yhtäkkiä lähteekin pitkänä, jonka jälkeen ollaan myöhässä kakkospalloista. Oikealla laidalla Bukayo Saka on kenties tottunut, että hänellä on Ben Whiten kaltainen pelaaja tukena, mutta nyt tilanne on eri.

Englannin pelaajilta onkin siis turha odottaa samanlaisia esityksiä maajoukkueessa, jos peluuttaminen ja roolitus eroaa seurajoukkueen tavoista niin merkittävästi kuin nyt. Syyttävä sormi tässä osoittaakin päävalmentaja Gareth Southgaten suuntaan.

– Isoin ongelma on se roolitus. Keskikenttäpelaajat ovat tottuneet siihen, että peli pyörii heidän kauttaan, mutta nyt palloa koitetaan saada nopeammin isomman riskin alueilta pois. Se ei sovi tuon profiilin pelaajille.

Väyrynen kannustaakin Southgatea tekemään rohkeita muutoksia avauskokoonpanoonsa.

– Itseäni ihmetytti ratkaisu nostaa Trent Alexander-Arnold suoraan keskikentälle tuossa joukkueessa, kuten myös Southgaten kommentit siitä, ettei Kalvin Phillipsille löydy korvaajaa.

– Kun katsot noiden keskikenttäpelaajien laatua, niin kehiin pitäisi vain uskaltaa laittaa ne, jotka ovat onnistuneet seurajoukkueilleen tänä keväänä. Se on se suurin ongelma.

Phil Foden, joka nimettiin Valioliiga-kauden parhaaksi pelaajaksi Manchester Cityssä, on ollut kuin varjo itsestään EM-kisoissa. Hänet Väyrynen nimittää myös suurimmaksi pettymykseksi Englannin joukkueesta.

– Hänen roolituksensa ei ole oikea, eikä hän saa itsestään parasta irti tuossa ympäristössä. Jos tämä ei muutu, niin voisiko hyvän kauden pelannut Cole Palmer tuoda jotain? Hänhän ei ole pelannut vielä minuuttiakaan! Kevään kuumat nimet pitäisi tuoda sisään lisäämään sitä yllätyksellisyyttä ja tukea Kanelle ja Sakalle.

Väyrynen näkee Englannissa kuitenkin edelleen potentiaalia Euroopan mestariksi.

– Kyllä, mutta sitä varten pitää ehdottomasti pitää parantaa, Väyrynen linjaa.

– Espanja on ollut hyvä, Portugali parantaa koko ajan, Saksa on ollut vahva sunnuntain Sveitsi-ottelusta huolimatta, eikä Ranska ole vielä näyttänyt parastaan. Englanti ei varmasti ole enää kisojen suosikki, mutta ei myöskään ulkona.

Ilman hyvää puolustuspelaamista minkään joukkueen on turha haaveilla mestaruudesta. Englannin alakerta saakin Väyryseltä puhtaat paperit.

– Monia varmasti turhauttaa se, miten Englanti ei prässää aktiivisesti ylhäältä, vaan pudottautuu alas, mutta heidän boksipuolustamisensa on ollut hyvää. Ainoa päästetty maali on tullut kaukolaukauksesta.

– Niin pitkään kun tuo joukkue on jatkossa ja pystyy puolustamaan tuolla tasolla, niin se antaa itselleen mahdollisuuden voittaa otteluita – myös huonolla hyökkäyspelillä.

Englannin ja Slovenian välinen EM-lohko-ottelu pelataan tiistaina kello 22.00 Suomen aikaa.

Lue myös:

    Uusimmat