Tämä korostaa Iivo Niskasen suuruutta – suomalaisvoittaja menetti aikaa pannuihin: "Jenkki tuli vielä takaa siihen"

Kaatumisessa menetetyt sekunnitkaan eivät estäneet Iivo Niskasen sivakoimista ylivoimaiseen voittoon Salpausselän kisoissa 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan väliaikalähtökilpailussa.

Matkan hiljattain Pekingin olympialaisissa voittanut Niskanen rönysi Lahdessa kilpailun ensimmäisellä kierroksella.

– Joku siinä töksähti, että menin polvilleni. Jenkki tuli vielä takaa siihen, että meni rytmi uudelleen nousuun. Alle kymmenen sekuntia siitä tuli, Niskanen kertoi ja totesi, että "onneksi oli loppumatka aikaa paikata".

– Nuo pitää aina käsitellä suorituksen aikana, että vauhdinjako pysyy kontrollissa siitä nousemiseen.

Viimeisenä matkaan lähtenyt Norjan Johannes Höftlot Kläbo johti Niskasta 8,7 kilometrin väliajassa jo 8,8 sekunnilla, mutta suomalaisen viimeiset kilometrit olivat hurjaa menoa. Hän päihitti toiseksi sijoittuneen Kläbon lopulta 17,6 sekunnilla.

"Ajattelin, että tuli lähdettyä liian myöhään"

Niskasesta huokui usko oman kyydin riittämiseen menetetyistä sekunneista huolimatta. Hän kuvaili tienneensä, että hänen pitäisi tehdä nousujohtoinen hiihto.

– Kläbolta odotin vielä enemmän apuja ekalla kiekalla, mutta hänkään ei tietysti halunnut vetää minua.

Kläbo lähti kisaan viimeisenä ja pääsi hiihtämään kierrosta edellä olleen Niskasen kanssa kahdeksi kierrokseksi. 

– Jäi tosi paljon voimia viimeiseen kiekkaan, Niskanen sanoi.

Maalissa Niskasta kalvoi kuitenkin epävarmuus, eikä hän näyttänyt alkuun tyytyväiseltä.

– Kyllä minä ajattelin, että tuli lähdettyä (iskemään) liian myöhään ja se menee siinä.

– Se viimeinen kierros oli kuitenkin sen verran tuoreena tehty, että ero repesikin aika isoksi.

"En ole siinä formissa, missä olisin halunnut olla"

Niskanen sanoi, että kisaan oli lisäksi vaikea latautua kunnolla, kun Pekingin olympialaiset vasta päättyivät viime viikolla.

– En ole ihan siinä formissa, missä olisin halunnut olla. On vaikea asennoituakaan olympialaisten jälkeen, Niskanen sanoi mutta tuumi itse kunkin tunteneen varmasti väsymystä.

– Vaikea viikko on alla, mutta kun tultiin tähän ja yleisöä oli paljon ladulla, tunsi jo verryttelyssä, että kyllä tässä johonkin pääsee. Sopiva adrenaliini tuli. Hiihto tuntui yllättävän hyvältä.

Ensi viikonloppuna Niskanen pääsee hiihtämään 50 kilometriä perinteisen yhteislähtökilpailussa Norjan Holmenkollenilla. Hänellä ei ole vielä kyseisestä kilpailusta janoamaansa Holmenkollen-klassikon voittoa.

– Luulen, että tästä lähtee. Vähän saa aikaeroa juostua kiinni. Tämä avasi päänuppiakin, että pystyi nauttimaan kilpailemisesta taas.

– Vähän oli keuhkojen kanssa ongelmia (olympialaisten) pariviestin jälkeen. En ole pystynyt sillä lailla harjoittelemaan kuin olisin halunnut, mutta näköjään pystyy kairaamaan vireen jonkinlaiseksi matkustelun ja pienten juhlien jälkeen.

– Uskon, että Kollenilla on, toivon mukaan, vielä normaalimpi kroppa tehdä tulosta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja