Tämä kaikki äärioikeistoon liittyvistä vakavista rikosepäilyistä nyt tiedetään – poliisi ei kiistä Ohisalon ja valtakunnansyyttäjän nimien esilläoloa

Keskusrikospoliisin tutkinnassa oleva rikoskokonaisuus sisältää törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelun lisäksi muita pienempiä rikoksia. Poliisi vakuuttelee, ettei keneenkään kohdistu konkreettista uhkaa.

Äärioikeistoon liittyvässä rikosepäilyssä on kohdistettu pakkokeinoja vajaaseen kymmeneen epäiltyyn henkilöön, kertoo tutkinnanjohtaja Sanna Springare keskusrikospoliisista.

Hänen mukaansa ketään ei ole tällä hetkellä vangittuna. Tutkinnanjohtaja ei MTV Uutisten haastattelussa suostu tarkemmin kommentoimaan, millaisia pakkokeinoja epäiltyihin on kohdistetu. Springare ei tässä vaiheessa tutkintaa myöskään kommentoi, onko epäillyillä aiempaa rikostaustaa.

Akuuttia vaaraa ei hänen mukaansa ole.

– Poliisin näkökulmasta ei ole konkreettista uhkaa, joten näkisin, että uhka on silloin ainakin hyvin hyvin matala. Tietenkin meillä on koko ajan tutkinta käynnissä, joten jos jotain viitteitä tulisi, tottakai me puutumme välittömästi, hän sanoo STT:n haastattelussa. 

Ryhmän laajuus ei tiedossa

Springaren mukaan vielä ei tiedetä tarkkaan, ketkä rikoksen valmistelun takana ovat. Hänen mukaansa valmistelun takana eivät näyttäisi olevan julkisuudessa tunnetut äärioikeistolaiset.

– Emme tarkkaan tiedä, minkälaisesta ryhmästä on kyse ja kuinka laajamittainen ja missä päin Suomea kaikki nämä henkilöt ovat.

Kaiken kaikkiaan kyse on KRP:n mukaan isommasta kokonaisuudesta, jossa on mukana myös paljon pienempiä rikoksia, muun muassa ampuma-aserikoksia.

MTV Uutisten tietojen mukaan tutkinnassa on myös kiihottaminen kansanryhmää vastaan, josta epäillään helsinkiläistä poliisimiestä.

Springare ei kommentoi tätä väitettä, koska poliisirikosta koskevaa asiaa tutkii syyttäjä.

Ei kiistä nimien olemassaoloa

Springaren mukaan epäilty törkeä henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelu ei näytä kohdistuneen merkittävässä yhteiskunnallisessa asemassa oleviin. Hän ei kuitenkaan voi tutkinnallisista syistä ottaa kantaa, ketkä vakavan rikosepäilyn kohteena ovat olleet.

– Tässä puhutaan toisesta ihmisryhmittymästä. Siihen on tavallaan kohdistettu uhkaa ja keskustelua siitä. Mutta keitä he ovat, siihen en tässä vaiheessa ota kantaa.

MTV:n eilisten tietojen mukaan epäillyillä olisi ollut käytössään jonkinlainen nimilista, jossa esiintyi sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) ja valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen nimet. 

Springare sanoo MTV:lle, ettei hän "tunnista tutkinnassaan tällaista listaa". Hän ei kuitenkaan haastattelussa suoranaisesti tyrmää, etteivätkö ministerin tai syyttäjän nimet olisi olleet esillä tutkinnassa jollakin tavalla.

– Heihin ei kohdistu mitään konkreettista uhkaa, Springare muotoilee vastauksensa. 

Hän ei tutkinnallisista syistä ota kantaa tapausta koskeviin täsmällisiin rikosnimikkeisiin tai siihen, kuinka pitkälle törkeä henkeen ja terveyteen kohdistuva rikoksen valmistelu on konkreettisesti edennyt.

Springaren mukaan poliisi ei toistaiseksi ole informoinut asianomistajia, joihin uhkaa mahdollisesti on kohdistunut.

Tutkinnanjohtajan mukaan kokonaisuus ei ole vielä täysin selvä poliisillekaan, mutta tutkintaan saataneen lisää vastauksia loppuvuoden aikana.

– Tutkinta etenee kuulusteluilla ja esitutkintatoimenpiteillä. 

Lue myös:

    Uusimmat