Rikostoimittajan kommentti: Tästä on kyse KRP:n tutkimassa vakavassa äärioikeistoon kohdistuvassa rikosepäilyssä

MTV:n tiedot: Poliisi tutkii äärioikeistoon liittyvää vakavan rikoksen valmistelua, kohteena mahdollisesti muun muassa sisäministeri Ohisalo – näin KRP kommentoi 3:27
MTV Uutiset Live: Näin Keskusrikospoliisin päällikkö kommentoi rikosepäilyä.

Keskusrikospoliisi tutkii vakavaa rikosepäilyä, jossa on kyse äärioikeistolaisen ryhmittymän valmistelemasta törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvasta rikoksesta. Myöhään perjantai-iltana KRP:n twiittien mukaan "kokonaisuus on vakava ja laaja. Epäiltyjen henkilöiden osalta on esitutkinnassa selvinnyt äärioikeistolaista ajattelua."

MTV Uutisten tietojen mukaan mahdollisina kohteena olisivat nimenomaan olleet  sisäministeri Maria Ohisalo ja valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen. Tapauksesta liikkui perjantaina illalla paljon ristiriitaista tietoa. KRP ja syyttäjälaitos kertoivat, etteivät Ohisalo ja Toiviainen ole tutkinnassa asianomistajina. Tässä on uutisoinnin taustaa. 

MTV Uutiset sai asiasta vihjeen, jonka perusteella juttua ryhdyttiin selvittämään. Vihjeeseen liittyi epäily siitä, että juttuun liittyisi helsinkiläinen virasta pidätetty poliisi ja uhkaukset kohdistuisivat korkeisiin päättäjiin. Tätä ryhdyttiin selvittämään.

Kuten tyypillistä nykyaikana on, niin viranomaiset eivät halua puhua asiasta nimillään tai ilman. Useista lähteistä lopulta selvisi, että tällainen äärioikeistoon kohdistuva laaja tutkinta on menossa. Se oli lähtenyt liikkeelle sen jälkeen, kun perussuomalaisten vaalipäällikköön Pekka Katajaan oli kohdistunut murhayritys. Katajan jutun tutkinnassa on paljastunut asioita, joilla on pintaa myös tänään uutisoituihin tutkintoihin.

Kun tietoja selvitettiin edelleen, lähteistä kävi ilmi, että uhka kohdistuisi mahdollisesti nimenomaan Ohisaloon ja Toiviaiseen. MTV:n Uutisille kerrottiin poliisin löytämästä jonkinlaisesta listasta, josta heidän nimensä oli ympyröity. Myös toisesta lähteestä vahvistettiin juuri nämä nimet. 

Uutisessa kerrottiin siksi Ohisalosta ja Toiviaisesta mahdollisina kohteina. MTV Uutisten tietojen mukaan heidän kotiosoitteitaan on myös urkittu ja jaettu äärioikeistoverkostossa.

KRP vahvisti MTV:lle ennen uutisointia äärioikeistoon kohdistuvan tutkinnan kuten teki myös poliisirikossyyttäjä Heikki Stenius. Valtionsyyttäjä Raija Toiviainen ei halunnut kommentoida tutkintaa puhelimitse, koska se on kesken. 

Tiedonhankinta tapauksesta oli hankalaa, koska viranomaiset vaikenivat tapauksesta ja uutisen koostaminen koostui osista. Harkinnan jälkeen tietojen julkaisukynnys kuitenkin ylittyi, koska eri lähteiltä saadut tiedot olivat epävarmuustekijöistä huolimatta riittävät pääasian kohdalta. Tämän takia MTV:n uutisessa Ohisaloa ja Toiviaista pidettiin mahdollisina kohteina. 

Jälkikäteen selvisi, että uutisessa oli epätarkkuuksia.

Perjantaina uutisen julkaisemisen jälkeen illalla viranomaiset kertoivatkin tapauksesta. Tietojen perusteella alkuperäiseen uutiseen yhdistyi nykytietojen mukaan kaksi linjaa: Yhdessä linjassa KRP tutkii äärioikeistoon liittyviä rikoksia, muun muassa törkeää henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelua. KRP ei julkisesti kerro kohteesta. Toinen poliisirikosyyttäjän tutkima rikos liittyy kansanryhmää vastaan kiihottamiseen. 

Helsinkiläispoliisia ei siis epäillä vakavan rikoksen valmistelusta. Siltä osin uutinen oli virheellinen.

KRP:n päällikkö Robin Lardot vahvisti tutkinnan illan Kymmenen Uutisissa, mutta kertoi, ettei sisäministeri Ohisaloon tai valtakunnansyyyttäjä Toiviaiseen kohdistu tutkinnassa olevan äärioikeiston taholta akuuttia uhkaa. Myös syyttäjä Stenius totesi syyttäjälaitoksen Twitter-viestissä, ettei tutkinnassa ole rikosepäilyä, joka kohdistuisi Toiviaiseen tai Ohisaloon. Myöhemmin illalla KRP twiittasi, etteivät sisäministeri tai valtakunnansyyttäjä ole asianomistajina tutkintakokonaisuudessa.

KRP jatkaa äärioikeistoon kohdistuvaa tutkintaa ja syyttäjä omaansa. MTV seuraa tapausta.

Lue myös:

    Uusimmat