MTV Uutisten tiedot: KRP tutkii äärioikeistoon liittyvää vakavaa rikosepäilyä – kyse törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta

KRP tutkii äärioikeistoon liittyvää vakavaa rikosepäilyä – kohteena mahdollisesti valtakunnansyyttäjä ja sisäministeri 2:02
MTV Uutisten tietojen mukaanrikoksen kohteina olisivat olleet valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen ja sisäministeri Maria Ohisalo.

Keskusrikospoliisi tutkii äärioikeistoverkostoon liittyvää rikosepäilyä, jossa on kyse törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta.

MTV Uutisten tietojen mukaan epäillyn vakavan rikoksen kohteina olisivat olleet valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen ja sisäministeri Maria Ohisalo.

Jutussa on useita epäiltyjä.

Keskusrikospoliisin päämajassa Vantaalla on syksystä saakka tutkittu törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelua. Tutkinnan vahvistaa MTV:lle syyttäjä-tutkinnanjohtaja Heikki Stenius. Myös KRP vahvistaa asian.

Törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelu tarkoittaa esimerkiksi vakavan väkivaltarikoksen tekemiseen tähtäävää toimintaa, varustautumista tai yksityiskohtaista suunnitelmaa, tekotapaa, ajankohtaa ja kohteen valintaa.

MTV Uutisten tietojen mukaan tutkinnassa on ollut jonkinlainen lista, jossa on ollut nimiä maan poliittiselta- ja virkamieshuipulta.

Niminä tapaukseen liittyvät ja mahdollisina kohteina olisivat olleet MTV Uutisten tietojen mukaan valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen ja sisäministeri Maria Ohisalo. MTV Uutisten tiedossa ei ole, mitä epäillyssä vakavan rikoksen valmistelussa on ehtinyt tapahtua.

Äärioikeisto on pitkään kohdistanut esimerkiksi Toiviaiseen ja Ohisaloon kovaa arvostelua muun muassa sananvapauskysymyksissä. MTV:n tietojen mukaan tutkinta liittyykin juuri äärioikeistoverkostoon: äärioikeistolaiseen ajatteluun ja radikalismiin.

Epäiltyjä jutussa on useita ja myös rikosnimikkeitä on useita.

Juttuun liittyy myös toinen tutkintalinja, jossa yksi epäillyistä on Helsingin poliisilaitoksen ylikonstaapeli. Poliisia epäillään ainakin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Koska rikosepäilyn kohteena on poliisi, tapauksen tutkinnanjohtajana toimii poliisirikossyyttäjä. Poliisi on pidätetty virasta. 

Syyttäjä ei halua tässä vaiheessa kommentoida, mitä tutkinnassa on valmistelurikoksen osalta mahdollisesti selvinnyt.

MTV Uutisten tietojen mukaan epäillyn rikoksen tekoaika on kuitenkin pitkä ja ulottuu tähänkin vuoteen. Syyttäjä ei halunnut tekoaikaa tarkemmin määritellä.

Jutussa ei ole ollut ketään vangittuna.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen ei halua kommentoida juttua ja asiaa tässä vaiheessa ollenkaan, koska tutkinta on kesken.

Yleisellä tasolla hän on valmis lausumaan.

– Työni on sellainen kun on, ja virkavelvollisuuksiin kuuluu tehdä harkintaa sananvapausrikoksissa ja terrorismirikosasioissa. Nämä herättävät tunteita ja työhöni liittyvät erilaiset yhteydenotot ja postit ovat viime vuosina selvästi lisääntyneet.

12.12.2020 kello 10.22: Juttua korjattu poliisiin liittyvän rikosepäilyn osalta. 

Lue myös:

    Uusimmat