Tämä henkeäsalpaava suoritus nosti lajilegendan maailman tietoisuuteen – iloitsee uuden olympialajin paikasta valokeilassa

3:44
35-vuotias Alex Honnold kiipesi El Capitanin huipulle ilman minkäänlaisia turvavarusteita – kertoo, miksi kiipeilyä kannattaa seurata olympialaisissa.

Kiipeily liittyy olympialaisten ohjelmaan ensimmäistä kertaa Tokiossa tulevana kesänä. Olympiamitalit jaetaan kolmesta lajista muodostetussa kolmiottelussa. Kuuluissa vapaakiipeilijä Alex Honnold pitää olympialaisiin pääsemistä historiallisena hetkenä lajille.

Honnold itse tunnetaan huimapäisenä kalliokiipeilijänä. Hän ei osallistu olympialaisiin kilpailijana, mutta on paikalla televisiokommentaattorina.

Hänen oma huippuhetkensä osui vuoteen 2017, kun hän kiipesi Yosemiten kansallispuistossa Kaliforniassa olevan yli 900 metriä korkean El Capitan -seinämän huipulle ilman turvavarusteita. Suoritus kuvattiin osaksi Free Solo -dokumenttia. Dokumentti voitti sittemmin Oscar-palkinnon.

Pääkuvan videolta näet otteita siitä, miten Honnold valloitti El Capitanin ilman turvaköysiä. Videon kiipeilykuvat ovat Free Solo -dokumentista.

Vaikka Honnold on niittänyt mainetta kiipeilijänä, ei hän himoitse edustuspaikkaa Tokion olympialaisissa.

– Olen liian vanha, Honnold sanoo Reutersille.

– Se ei ole enää mahdollista, mutta jos olisin taas kymmenenvuotias ja innostuisin kiipeilystä ensimmäistä kertaa, se (olympiapaikka) olisi luultavasti suuri inspiraation lähde.

Honnold sanoo odottavansa olympialaisia kaikesta huolimatta innolla. 

– Olympialaiset ovat historiallinen tapahtuma lajille. Samalla se on mahdollisuus seurata huikeita kilpailijoita, Honnold muotoilee.

– Olympialaisissa kilpailevat sukupolven parhaat kiipeilijät. Siitä tulee huikeaa katsottavaa.

Kuten monien muiden valtavirran ulkopuolelta olympialaisiin nostettujen lajien, kiipeilyn littyminen olympiaperheeseen on herättänyt ristiriitaisia tunteita lajin sisällä. Olympialaisiin osallistumisen ja sen mukanaan tuoman sääntelyn ja kaupallisuuden pelätään pilaavan lajin. Honnold sanoo ymmärtävänsä kritiikin. Siitä huolimatta hän pitää olympialaisten tuomaa huomiota lajille tärkeänä.

– Ymmärrän molemmat puolet, mutta minusta sen lajille tuomat edut ovat suuremmat. Olen ammattilaiskiipeilijä. Minä saan elantoni siitä, että kiipeily on kasvanut suuremmaksi lajiksi. Siitä tulee todella kiinnostavaa, koska olympialaiset on kiipeilylle huikea valokeila.

Mutta miten hurjapää pystyy tekemään henkeäsalpaavia suorituksiaan, joissa yksikin lipsahdus tietäisi varmaa kuolemaa? Reutersin mukaan Honnoldin aivojen ominaisuuksia on tutkittua ja tutkimuksissa hänen mantelitumakkeensa, muun muassa pelkoa tuntevan osan, stimulaatio on todettu lähes mahdottomaksi. Honnold ei siis tunne pelkoa, kuten ihmiset tavallisesti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja