Rikkooko Tyynellämerellä vahvistuva El Niño taas lämpöennätyksiä? Asiantuntijalta synkkä arvio

El Niño vahvistuu Tyynellämerellä, viimeksi koettiin historian kuumin vuosi – asiantuntija arvioi merkitystä 4:37
El Niño vahvistuu Tyynellämerellä, viimeksi koettiin historian kuumin vuosi – asiantuntija arvioi merkitystä

Muutaman vuoden välein toistuva El Niño -ilmiö on käynnissä. Ilmiön odotetaan rikkovan globaaleja lämpötilaennätyksiä ja lisäävän sään ääri-ilmiöitä. 

Viimeisen kolmen vuoden ajan vallinnut sääilmiö La Niña on vaihtunut El Niño -ilmiöön, kertoi Maailman ilmatieteen järjestö (WMO) tiistaina. 

Muutoksen myötä lämpötilat nousevat lähitulevaisuudessa eri puolilla maailmaa. Samalla kuivuus lisääntyy tietyillä alueilla, kun taas toisaalla tulvariski kasvaa. 

– Erityisen voimakkaasti vaikutukset tulevat näkymään matalilla leveysasteilla ja eteläisellä pallonpuoliskolla, sanoo WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas.

Suomen leveysasteilla vaikutukset ovat vähäisempiä, mutta tästä huolimatta ilmiön seuraukset näkyvät täälläkin.

Ilmastonmuutos vahvistaa ilmiön vaikutuksia 

WMO:n mukaan El Niñon odotetaan olevan "vähintään kohtalaisen voimakas". 

Varsin todennäköistä on, että lähivuosina tullaan rikkomaan kaikkien aikojen lämpötilaennätyksiä.

– On vaikea sanoa, onko se tänä vai ensi vuonna, sanoi WMO:n alueellisen ilmastoennustepalvelun päällikkö Wilfran Moufouma Okia tiistaina. 

– Sen tiedämme, että seuraavien viiden vuoden aikana meillä on todennäköisesti yksi kaikkien aikojen lämpimimmistä vuosista.

Edellinen voimakas El Niño koettiin vuonna 2016, joka oli mittaushistorian kaikkien aikojen kuumin vuosi.

Luonnollisen ilmiön ohella ilmastonmuutos on nostanut maapallon keskilämpötilaa ja lisännyt sään ääri-ilmiöitä. Esimerkiksi tänä kesänä on nähty ennennäkemättömiä helleaaltoja eri puolilla maailmaa. 

– El Niño ja La Niña koetaan äärevämpinä kuin aikaisemmin ilmastonmuutoksen myötä. Jos meillä ei olisi ilmastonmuutosta, niin nämä negatiiviset vaikutukset olisivat lievempiä, tiiviistää Taalas. 

Lämpötilaennätysten lisäksi näköpiirissä on, että seuraavien vuosien aikana rikotaan ainakin tilapäisesti Pariisin ilmastosopimuksessa mainittu kriittinen 1,5 asteen raja. 

– Emme ennusta, että se tultaisiin rikkomaan pysyvästi, mutta tilapäisesti se on mahdollista rikkoa. Ja tietysti se on indikaatio siitä, että me olemme kolkuttelemassa Pariisin sopimuksen alarajaa, toteaa Taalas. 

Ennustuksilla on merkitystä

El Niño lisää tulva- ja kuivuusriskiä huomattavasti monissa paikoissa. 

Aiemmin ilmiö on esimerkiksi aiheuttanut pitkiä kuivia jaksoja Australiassa ja Keski-Amerikassa. Puolestaan rankkoja sateita on esiintynyt Keski-Aasiassa.

Äärimmäisten sääilmiöiden vuoksi WMO painottaa varautumisen merkitystä. Monilla mailla ei kuitenkaan ole kunnollisia säähän liittyviä ennakkovaroituspalveluja käytössä. 

Taalas näkee El Niñon ja La Niñan ennustamisen keskeisenä muun muassa maatalouden kannalta. 

– Esimerkiksi suomalaista hyvää osaamista, jota meillä on sääennusteissa, niin sitä voidaan viedä vähemmän kehittyneisiin maihin. Ja sitä itseasiassa parhaillaan tehdään WMO:n puitteissa. 

Ennusteiden avulla satoa voidaan optimoida, jotta sitä ei menetettäisi. 

– Satoa voidaan jopa parantaa, kun ennusteet otetaan huomioon.

Ennustamisen avulla voidaan myös lisätä ilmastotoimia, joita tarvitaan elinkeinojen lisäksi ihmishenkien pelastamiseksi, toteaa WMO. 

Lue myös:

    Uusimmat