Mainos

Talvivaaran purkuputkityömaalla luvaton metsänhakkuu

Talvivaaran konkurssipesä rakentaa ripeästi kiisteltyä purkuputkea kaivosalueelta kohti Nuasjärveä. Putkityömaalla hakattiin kiireessä myös luvattomasti metsää.

Viestintäpäällikkö Olli-Pekka Nissinen vahvistaa, että vahinko on sattunut.

– Siinä oli mennyt palstat sekaisin hakkuuohjeissa. Inhimillinen virhe urakointiketjussa, Nissinen harmittelee.

Luvaton hakkuu paljastui kun maanomistaja huomasi purkutyömaalla työskennelleen hakkuukoneen murjoneen hänen metsäänsä luvattomasti. Mies teki asiasta rikosilmoituksen.

– Eihän tätä olisi tähän nyt tarvittu. Viereisistä palstoista oli kaupat tehty. Koko päivä on asiaa selvitetty, Nissinen kertoo.

Lähtöasema lähes valmis

Kaivosyhtiö on jatkanut purkuputken rakentamista omistamallaan kaivospiirin alueella. Lisäksi yhtiö on hankkinut maata purkuputkilinjalta. Kaikki maanomistajat eivät ole kuitenkaan lämmenneet maakauppoihin. Jos purkuputki saa Pohjois-Suomen aluehallintovirastolta luvan, osa maa-alueista joudutaan hyvin todennäköisesti pakkolunastamaan.

Purkuputken pää on valmis ja seuraavaksi lähtöasemalle rakennetaan pumppaamo. Purkuputki lävistää massiivisen Latosuon altaan padon, jossa puhdistettuja vesiä odottelee miljoonia kuutioita.

Maastoon konkurssipesä on vetänyt putkea vasta omistamalleen alueelle.

– Siinä mielessä omalla riskillä, että lupaa tietysti odotetaan ja sitten tehdään loppuun. Tämä nopeuttaa tietysti sen putken valmistumista, Nissinen perustelee rakennustöitä.

"Ennakointi on yleinen menettely"

Menettely on Talvivaaran mukaan oikeastaan aika yleinen esimerkiksi maataloudessa vaikka asiaa onkin kovasti ihmetelty. Monissa hankkeissa kohteita rakennetaan toimijavastuulla kun samaan aikaan odotetaan vaikkapa ympäristö- tai käyttölupaa.

Rakennustöiden ennakoinnilla Talvivaara voi voittaa puolisen vuotta ja sillä on merkitystä luonnollekin.

– Jos lupaa ei tule, syntyykö Kainuuseen hukkaputki?

– Asentaminen tietenkin lopetetaan heti, jos niin käy.

Purkuputki tuo helpotusta Talvivaaran massiivisiin vesiongelmiin kuitenkin parhaassakin tapauksessa vasta syksyllä. Sitä ennen yhtiön on keksittävä muita keinoja. Kainuun ely-keskus vaati konkurssipesältä selvitystä torstai-iltaan mennessä ympäristöturvallisuuden varmistamiseksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.