Mainos

Kommentti: Purkuputki - maisemataidetta, oljenkorsi vai perussetti?

Talvivaaran kuuluisa jätevesien purkuputki on viimeistä kahden kilometrin järviosuutta vaille valmis.

Nuasjärven pohjassakin putki jo pötköttää, mutta putken pää vaatii vielä kiinnittämistä keskellä järven selkää. Maisemointityöt ja viimeiset liitosasennukset ovat myös vielä kesken.

Purkuputkella on Pohjois-Suomen aluehallintoviraston lupa. Kainuun ely-keskus on valvovana viranomaisena antanut myös siunauksensa putkelle. Se ei esimerkiksi valittanut avin luvasta, kuten monet muut.

Nyt jännitetään puhaltaako Vaasan hallinto-oikeus kumoon koko putken eli hyväksyykö se valittajien vaatimukset luvan epäämisestä. Kymmenet valittajat perustelevat vaatimuksiaan Nuasjärven tuhoutumisella sekä esimerkiksi kalastus- ja matkailuelinkeinon vaikeutumisella.

Rakentamista ei voida enää estää, mutta putken käyttöönotto voidaan. Jos oikeuden ratkaisu on putkelle kielteinen ja valittajille myönteinen, Kainuuseen syntyy 18 km pitkä persoonallinen maisemataideteos. Kenties uusi matkailuvaltti.

Irvailulle ei ole mitään rajaa, jos näin käy. Moni alaleuka irtoaa paikaltaan naurun voimasta. Mutta taitaa siinä mennä myös monta sataa työpaikkaa, kenties pari tuhatta alihankinta ja urakoitsijat mukaanlukien.

Millä perusteella Vaasan hallinto-oikeusoppineet voisivat luvan evätä?

Eikö aluehallintovirastossa ja ely-keskuksessa ollut riittävästi asiantuntemusta? Olisiko heiltä ihan oikeasti jäänyt huomaamatta jokin olennainen seikka?

Eppäillä soppii. Suomessa teollisuudella on satoja purkuputkia, jopa tuhansia. Pieniä, keskikokoisia ja vähän suurempia. Ne ovat toimineet lupiensa varassa kymmenet vuodet eikä niiden perään ole paljon mediassa huudeltu. Ei ole ollut kysyttävää kun luvat ovat kunnossa ja vesien johtaminen on yhteiskunnallisesti hyväksyttävää toimintaa.

Vahinkotapauksissa julkisuutta on toki tullut.

Talvivaaran putki on iso, mutta ei mitään avaruustiedettä. Julkisuutta se on saanut kun se on tulkittu viimeiseksi oljenkorreksi. Mutta ei se tee siitä laitonta.

Jos laillisia perusteita löytyy, hallinto-oikeus voinee puuttua putkesta lorotettavan puhdistetun jäteveden määrään ja päästöarvoihin. Mutta perusteita käyttöönoton kieltämiseen on jo paljon vaikeampi löytää.

Jos putki otetaan käyttöön, kuten itse uskon, suurimmat kärsijät ovat Nuasjärven ammattikalastajat. Vaikka kala onkin syöntikelpoista, maine ryvettyy ainakin joksikin aikaa. Matkailussa haitta on pienempi ja unohtuu nopeammin.

Kun Talvivaara purkuputkensa avaa, sen pitäisi sitten myös riittää.

Toisin sanoen sen jälkeen on kannattavan kaivostoiminnan lupausten lunastamisen aika. Sitten vedenpaisumus on hallittava.

Ja se hallitaan ajamalla kaivosta täydellä höngällä. Kun riittävän pitkään elää, voi joku meistä nähdä vielä senkin päivän, että kaivokselle pumpataan vettä alueen ulkopuolelta. Näinhän alunperin laskettiin. Putki on pian valmis, kääntää vain pumput toiseen suuntaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.