Mainos

Talvivaaran purkuputki kaivoksen kohtalonkysymys

Valtionyhtiö Terrafame Miningin mukaan purkuputken käyttöönotto on erittäin tärkeää Talvivaaran kaivoksen käynnistämiselle.

Purkuputken avulla Talvivaaran vesitilanne saataisiin kuntoon johtamalla kaivoksen puhdistetut vedet Nuasjärveen. Purkuputken käyttöönotto on kuitenkin herättänyt runsaasti kritiikkiä.

– Jos putkea ei saada ottaa käyttöön, on hyvin lähellä se tilanne, ettei kaivoksen ylösajo ei ole mahdollista, vaan joudutaan hallitun alasajon tielle, Terrafame Miningin hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia kertoo.

Alasajo tulisi veronmaksajille kalliiksi. Ratian mukaan asiantuntija-arviot kuluista pyörivät 300 miljoonassa eurossa, alasajon kestäessä 7–11 vuotta.

Nyt suunnitelmissa on aloittaa sivukiven louhinta ja ryhtyä louhimaan syyskuussa malmia. Malmin louhinta on välttämätöntä, jotta bioliotus toimisi talvellakin. Suunnitelman mukaan toiminta kaivoksella on vuoden 2016 loppupuolella täydessä vauhdissa.

– Luotan, että kahden vuoden aikana saadaan osoitettua valtio-omistajille, että tästä on tehtävissä ympäristöasiat halliten kannattava kaivos, Ratia toteaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.