Mainos

Talvivaaran ex-ympäristöpäällikkö oikeudessa: Olin hampaaton tiikeri

– Ei minulla ollut mitään taloudellista eikä hallinnollista valtaa. Olin hampaaton tiikeri, kuvaili Talvivaara Sotkamon entinen ympäristöpäällikkö Heikki Kovalainen tänään Kainuun käräjäoikeudessa.

Kovalaista kuultiin Talvivaaran ympäristökäräjillä todistajana. Hän toimi kaivosyhtiön ympäristöpäällikkönä neljän vuoden ajan vuosina 2007–2011. Todistajan kertomus antoi lohduttoman kuvan niistä olosuhteista, joissa ympäristöpäällikkö kaivoksella työskenteli.

– Sain ensimmäiset haukut heti vuonna 2007. Meillä oli yhtiön palaveri, jossa Pekka Perä ilmoitti, että ympäristöpäällikkö ei saa puuttua muiden yksiköiden asioihin. Sen mukaan sitten jatkossa toimin, Kovalainen todisti oikeudessa.

Sulfaattiongelmat tulivat ensimmäisen kerran Kovalaisen tietoon loppukesästä 2009. Asiaa ruvettiin hänen mukaansa pohtimaan yhtiössä vakavammin vasta vuotta myöhemmin, kun Kainuun Ely-keskus puuttui asiaan.

– Minun esimiehenä ollut kaivoksenjohtaja ilmoitti minulle silloin, että sulfaatille meillä ei ole ympäristöluvassa mitään raja-arvoa. Kun otin asiaa uudestaan puheeksi, niin vastaus oli aina sama. Meillä oli kaivoksella paljon muitakin murheita tuohon aikaan ja sulfaattiasian hoitaminen jäi sivuun, Kovalainen kertoi.

Talvivaaran ympäristökäräjillä ovat syytettyinä kaivoksen perustaja Pekka Perä ja kolme muuta kaivosyhtiön johtajaa törkeästä ympäristön turmelemisesta. He kiistävät syytteet.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.