Mainos

Talvivaaran entinen johtaja uskoo yhä bioliuotukseen

Talvivaaran bioliuotuksen asiantuntija, yhtiön entinen teknologiajohtaja Marja Riekkola-Vanhanen uskoo yhä bioliuotuksen purevan Talvivaaran malmiin.

Kainuun käräjäoikeudessa Talvivaaran ympäristökäräjillä todistajana kuultu Riekkola-Vanhanen työskenteli yhtiön teknologiajohtajana 2004-2009, jolloin hän jäi eläkkeelle.

– Kasan hoitaminen on taitolaji. Kun koekasaa tehtiin, henkilökuntana oli diplomitöitään tekeviä teekkareita. Koekasaa hoidettiin kuin keskoskaappia. Kun isoon tuotantoon siirryttiin, kasaa hoitamassa oli ihmisiä, jotka eivät tajunneet kuinka tarkkaa työtä se on, Riekkola-Vanhanen kertoi.

Talvivaaran rakentamisvaihe oli hänen mukaansa asiantuntijoiden kädessä ja tutkimukset tehtiin huolella.

– Kokeet vastasivat alan parhaita tutkimuksia ja käytäntöjä. Sain suorittaa kaikki selvitykset ja kokeet, mitä halusin. Niistä voitiin kyllä väitellä muutama päivä, mutta loppujen lopuksi ne tehtiin, todistaja kertoi.

Marja Riekkola-Vanhanen myönsi, ettei ongelmalliseen sulfaattiin kiinnitetty juuri huomiota kaivoksen perustamisvaiheessa.

– Sulfaatti oli sulfaattia, ei siihen kukaan kiinnittänyt silloin huomiota. Talvivaaran malmi oli sulfidimalmia ja kun malmi irtoaa, syntyy sulfaattia. Puutavarateollisuus päästi sitä satatuhatta kertaa enemmän luontoon, eikä kukaan piitannut, Riekkola-Vanhanen sanoi.

Oikeudenkäynnissä on syytettynä neljä entisen Talvivaaran kaivoksen johtohenkilöä. Syyttäjä vaatii kaivoksen perustajalle Pekka Perälle ja kolmelle muulle henkilölle ehdollisia vankeustuomioita törkeästä ympäristön turmelemisesta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.