Mainos

Talviolympialaisiin saapuneet Pohjois-Korean cheerleaderit vannovat rauhaa ja suojasäätä – USA lupasi tyrannivaltiolle aggressiivisia pakotteita

1:47

Talviolympialaiset Etelä-Korean Pyeongchangissa alkavat virallisesti perjantaina mutta curlingin ja mäkihypyn ensimmäisiä kisoja käydään jo huomenna. Toistaiseksi tiettävästi kuvatuin talviolympialaisiin saapunut ryhmä on Pohjois-Korean cheerleaderit.

Etelä-Koreaan on tänään saapunut yhteensä lähes 300 pohjoiskorealaista. Cheerleadereiden lisäksi mukana on toimittajia, urheilujohtajia ja taekwondo-esiintyjiä.

Päivällä pidetyssä ateriatilaisuudessa cheerleadereiden ryhmänjohtaja ryhtyi puhumaan suojasäästä Etelä- ja Pohjois-Korean välillä. Historiassa suojasäällä on viitattu 50- ja 60-luvun vaihteen Neuvostoliittoon, jossa Stalinin kuoleman jälkeen vallitsi väliaikaisesti hieman vapaammat oltavat.

– Pohjois- ja Etelä-Korean välillä vallitseva suojasää alkaa sulattaa paksuuntunutta jäätä maidemme välillä, cheerleaderryhmän johtaja Oh Yong-cho sanoi.

– Voimme sanoa, että rajan ylittäneet rauhan lähettiläät ovat alkusoitto uudelle sovinnon ja yhteistyön aikakaudelle.

Johtajaperheen edustaja ensi kertaa Etelä-Koreassa

Perjantain avajaisiin on Pohjois-Koreasta tulossa maan nimellinen valtionpäämies Kim Yong-nam sekä maan johtajan Kim Jong-unin 28-vuotias pikkusisko Kim Yo-jong. Kyseinen Kim on ensimmäinen Etelä-Koreassa vieraileva johtajaperheen jäsen.

Kim Yo Jong on maan hallinnossa työskentelevä propaganda-virkamies. Hän on Yhdysvaltain mustalla listalla oletettujen ihmisoikeusrikkomusten takia.

Avajaisissa Kim on ainakin näköetäisyydellä Yhdysvaltain varapresidenttiä Mike Penceä, kun molemmat istuvat olympialaisten VIP-aitiossa.

Pence haukkui Pohjois-Koreaa tyranniaksi

Pence haukkui tänään Japanin-vierailullaan Pohjois-Koreaa maailman tyrannimaisimmaksi maaksi ja lupasi lisää pakotteita.

– Julistan tänään, että Yhdysvallat aikoo pian kertoa kovista ja aggressivisista talouspakotteista, joita Pohjois-Koreaa vastaan on koskaan kohdistettu, Pence sanoi Japanissa.

– Emme aio antaa Pohjois-Korean piiloutua olympialipun taakse peittämään sitä tosiasiaa, että he orjuuttavat kansaansa ja uhkaavat muita maita, Pence sanoi.

Pence on haukkunut Pohjois-Korean osallistumista olympialaisiin puhtaana propagandana. Itse Pence ottaa avajaisiin mukaan Pohjois-Koreassa vankina olleen amerikkalaisopiskelija Otto Warmbierin isän. Warmbier oli vankina lähes puolitoista vuotta ja kuoli Yhdysvalloissa hieman vapauttamisensa jälkeen.

Vaikka olympialaiset ovat urheilun juhlaa, maailmanpolitiikka näyttää olevan siellä vahvasti mukana.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.