Mainos

Raju kylmänpurkaus vyöryy pohjoisnavalta Eurooppaan – Alpeille jopa yli puoli metriä lunta

Pohjoisnavalta virtaava kylmä ilma viilentää sään Euroopassa viikon loppupuolella. Lunta sataa Keski-Euroopassa asti. Liikenneongelmat ovat mahdollisia.

Myrskyinen sää jatkuu Isossa-Britanniassa. Viime viikolla Abigail-myrsky toi sateita ja tuulta, nyt Barney-myrsky riepottelee Isoa-Britanniaa jo tänä iltana. Tämä myrsky ei kuitenkaan vielä kylmennä säätä.

Aiemmin Atlantilla kulkeneen hurrikaani Katen jäänteet pyöräyttävät viikon mittaan Skandinavian länsipuolella olevan matalapaineen niin, että kylmää ilmaa pääsee purkautumaan Ison-Britannian kautta muuhun Eurooppaan.

– Perjantaina hyytävän kylmä ilmavirtaus pohjoisnavalta syöksyy Eurooppaan. Laaja matalapaineen alue, joka on pitänyt viime päivät Suomen pilvisenä ja sateisena, on loppuviikolla siirtymässä itään Itä-Euroopan ylle. Tällöin pohjoisesta, suoraan pohjoisnavalta, pääsee virtaamaan kylmää ilmaa Manner-Eurooppaan. Säätyyppi muuttuu nopeasti suurella alueella, toteaa MTV Uutisten meteorologi Miina Manninen.

Ensimmäisenä muutos koetaan Isossa-Britanniassa ja Irlannissa.

– Siellä kylmenee perjantain aikana, Skotlannissa sataa lunta jo perjantaina. Lauantaina kylmä ilma valtaa alaa muualla Euroopassa. Lauantai-iltaan mennessä kylmärintama on saavuttanut Alpit. Portugali, Espanja ja Ranska jäävät kokonaan kylmän rintaman kylmemmälle puolelle. Esimerkiksi Saksassa, Pohjois-Ranskassa ja Baltiassa voi sataa viikonloppuna lunta, ainakin öiseen aikaan sateet tulevat lumena. Alppien pohjoisrinteillä Ranskassa, Sveitsissä ja Itävallassa voi tulla jopa yli puoli metriä lunta, sanoo Miina Manninen.

Lämpötilat putoavat kymmenellä asteella

Viime aikoina Euroopassa on ollut laajalti tavanomaista lämpimämpää. Loppuviikolla lämpötilat putoavat noin kymmenellä asteella. Lumisateiden alueilla on odotettavissa ongelmia esimerkiksi liikenteessä.

– Viikonloppuna hypätään suoraan tavanomaista kylmempään säähän. Esimerkiksi Lontoossa on tänään 15 astetta, lauantaina neljä astetta. Pariisissa on tänään 15 astetta ja lauantaina viisi astetta, kertoo Miina Manninen.

Tämän hetken ennusteen mukaan sää kylmenee loppuviikolla Suomessakin. Lumisateiden todennäköisyys kasvaa myös eteläisessä Suomessa viikonlopun tienoilla ja ensi viikon alussa.

Suomen ja maailman säätietoja MTV:n sääsivustolla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.