Mainos

Siperian jääviima vyöryy Suomen yli Eurooppaan – Pekka Pouta ennustaa kaaosta: "En muista mitään tällaista"

Siperiasta saapuva kylmä ilmamassa tuo Suomeen jäätävän viiman, joka saa paukkupakkasen tuntumaan entistäkin kylmemmältä. Itämeren ylittäessään se aiheuttaa sankkaa lumipyryä Ruotsiin ja muualle Pohjois-Eurooppaan ja voi aiheuttaa melkoisen kaaoksen alueilla, joilla ei ole totuttu arktisiin olosuhteisiin.

Suomessa on tällä viikolla totuteltu paukkupakkasiin myös eteläosissa maata, mutta pahin on vasta edessä. Siperiasta viikonloppuna saapuva jäätävä viima kylmentää ilmaa entisestään ja kova tuuli saa pakkasen tuntumaan erityisen purevalta.

– Kaikista kylmin annos näyttäisi tulevan tällä hetkellä tiistaiksi, arvioi meteorologi Pekka Pouta.

Tämä tarkoittaa pahimmillaan sitä, että päivän ylimmät lämpötilat etelä- ja keskiosissa maata jäävät 15–20 pakkasasteeseen ja tuuli on kovaa. Ero yölämpötiloihin pysyy pienenä.

– Tällä viikolla lämpötilat ovat nousseet päivisin noin kymmeneen asteeseen ja on ollut tyyntä, joten ero on aika valtava.

Kylmintä on silti Pohjois-Suomessa, missä lämpötilat pysyttelevät 30 pakkasasteessa, mutta tuuli ei ulotu sinne asti.

Lumikaaos uhkaa Pohjois-Eurooppaa

Siperiasta saapuva viima jatkaa edelleen matkaansa Pohjois-Itämeren yli ja puskee sankkaa lumikuuroa Ruotsin itärannikolle ja Tanskaan. Tämä voi aiheuttaa melkoisen lumikaaoksen laajoille alueille.

– Jos tuollainen puhallus jatkuu monta päivää, sinne voi tulla yli puoli metriä pölyävää lunta ja koko rannikko voi mennä tukkoon lumesta.

Sankat lumipyryt uhkaavat levitä laajemmallekin Pohjois-Eurooppaan sellaisille alueille, joilla arktisiin olosuhteisiin ei ole totuttu.

– Jos maaliskuussa päivälämpötilat ovat pakkasen puolella ja tulee tällaista sulan meren aiheuttamaa sakeaa lumipyryä, niin ensi viikolla on luvassa erittäin jännät olosuhteet. En muista mitään tällaista koko Pohjois-Eurooppaa ajatellen.

Sakea lumipyry saattaa pahimmillaan ulottua jopa Hollantiin, Ranskaan ja Iso-Britanniaan.

– Se, että täällä vähän kylmenee ja on todella hyytävä alkuviikko, se on ihan pikkujuttu siihen verrattuna.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.