Taltuta tauti: Vanhanajan konstit flunssaa vastaan

Nykyään luotetaan kausi-influenssarokotteeseen, mutta osattiin sitä ennen vanhaankin. Lue mummojen parhaat terveysvinkit!

Nykyään ihmiset parantelevat flunssaa lääkkeiden avulla ja estävät tulevia tauteja rokotuksilla. Menneinä vuosina luotettiin kuitenkin hieman luonnonmukaisempiin keinoihin, joista monet ovat edelleen käytössä.

Sipulimaito oli suosittu juoma, jossa kuumaan veteen lisättiin maitoa ja sipulinpalasia. Sen juominen avaa tehokkaasti tukkoista nenää ja helpottaa kipeää kurkkua. Myös muut kuumat juomat, kuten itse tehty mustaherukkamehu toimivat luonnonmukaisina flunssalääkkeinä.

Sipuleita lisättiin myös pilkottuna sängyn viereen lautaselle, jotta tukkoinen nenä aukeaisi. Liian lähelle silmiä vahvantuoksuista sipulia ei kuitenkaan saa laittaa, jotta se ei tee oloa entistäkin hankalammaksi. Asettele niitä siis vaikkapa yöpöydällesi, jos olo on nuhainen.

Myös korvakivun poistossa luotettiin sipulin voimaan – yksi rengas asetettiin korvan ympärille poistamaan tulehdusta.

Korvaan saatettiin myös puhaltaa tupakansavua, jotta se parantuisi. Nykytiedon valossa tämä tapa on kuitenkin jäänyt onneksi unholaan.

Suolavesi toimii tutkimustenkin mukaan

Kipeään kurkkuun auttaa suolavesi, joka desinfioi suuta ja nielua. Sen teho tunnetaan edelleen paitsi meillä, myös kaukomailla. Muun muassa japanilaistutkijat ovat vahvasti sitä mieltä, että suolavesi tepsii kurkkukipuun edullisesti ja tehokkaasti.

Tutkijat neuvovat laittamaan lasilliseen lämmintä vettä noin puoli teelusikallista suolaa ja sekoittamaan huolellisesti. Suomalaisessa kansanperinteessä suolaa on kuitenkin lisätty nesteeseen paljon reippaammin. Suolavedellä kurlataan kurkkua, sitä ei saa juoda.

Ennen vanhaan uskottiin myös suolaveden hoitavan nielua ulkoapäin. Karhean kurkun ympärille kierrettiin suolavedessä kasteltu pyyhe tai muu kangaspala, jonka uskottiin tepsivän.

Saunan lämpö ja höyryhengitys tekevät hyvää

Saunan parantaviin vaikutuksiin on luotettu Suomessa aina ja sen tehokkuus flunssan taltuttamisessakin on tunnettu pitkään. Monet uskovat, että todella kuumat löylyt ja jääkylmän veden juominen säikäyttävät taudin tiehensä.

Nykytutkijoiden mielestä tulikuuman saunan ja jäisen juomaveden yhdistelmä ei kuitenkaan ole hyväksi keholle.

Vaikka saunan lämpö ja höyry helpottavat kurkkukipua ja nuhaa, kuumeisena sinne ei saa mennä.

Saunan puutteessa helpotusta voi tuoda myös höyryhengitys. Kiehauta vettä kattilassa ja ota se pois liedeltä. Vedä pääsi yli pyyhe ja laita kasvosi kuuman kattilan yläpuolelle.

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat